Nový Blíženec přináší dvojího Willa Smitha, až strašidelně vymazlené CGI, ale také neoriginální příběh a nudného záporáka

Nový Blíženec přináší dvojího Willa Smitha, až strašidelně vymazlené CGI, ale také neoriginální příběh a nudného záporáka 60%

Nájemný zabiják v důchodu, agentka v nesnázích a super omlazovací CGI technologie. To je zbrusu nový akční thriller vizionářského režiséra Anga Leeho (Pí a jeho život, Rozum a cit) – Blíženec. Ačkoliv se mělo jednat o zcela unikátní filmový počin plný akce a revoluční grafiky, snímek spíše připomíná podivnou retro akční matlaninu, kterou zachraňuje pouze skvělý herecký výkon Willa Smitha.

Elitní nájemný zabiják Henry Brogan (Will Smith) se po dvaceti pěti letech dobře vykonané práce rozhodl odejít do důchodu. Ale před tím, než tak může učinit, zjistí, že na něj jeho vlastní vláda ušila boudu a snaží se ho zlikvidovat.

Henry z jejich spárů unikne díky tajné agentce Danny (Mary Elizabeth Winstead) a společně se schovají u Henryho spojence Barona (Benedict Wong). To ale ještě netuší, že na něj zkorumpovaní agenti nasadili jeho mladší verzi, Juniora, která je silnější, odolnější a především jeho vlastním zrcadlem.

Ačkoliv snímek trvalo vytvořit přes dvacet let, na samotném scénáři či originalitě příběhu se to vůbec nepodepsalo. Právě naopak. Scénář filmu, který psali tři různí autoři včetně Davida Benioffa (spolutvůrce seriálu Hra o trůny) působí velmi lacině a nepřináší nám vůbec nic nového. Ang Lee se zkrátka zaměřil na digitální technologii a všechno ostatní odstrčil stranou, což se na snímku značně podepsalo.

Kromě Willa Smitha jako hlavního představitele, je lákadlem údajně revoluční technologie CGI a nové zpracování 3D obrazu. Omlazovací efekt u Juniora a některé akční scény z hlediska grafiky dělají z Blížence špičku ve svém oboru. A ačkoliv už jsme tuto metodu mohli vidět u několika snímků, jako je například Ant Man, Kapitán Marvel či Star Wars, Ang Lee se snaží toto digitální omlazování dostat na novou úroveň.

Bohužel i přes veškerou snahu tvůrců, některé momenty filmu vypadají příliš nereálně a uměle. Mladší verze Willa Smita místy působí jako robot, který podivně špulí rty, což vypadá opravdu komicky. Technologie high frame rate sice díky vícenásobné snímkové frekvenci dělá obraz jasnější a detailnější, ale zároveň až tak dokonalý, že jako celek nepůsobí příliš dobře. A to je po dvaceti letech usilovné práce opravdu škoda.

Na druhou stranu herecké výkony všech hlavních představitelů nejsou na škodu a dvojité hraní Willa Smitha vypadá velmi věrohodně. Ústřední záporný hrdina, ředitel klonovacího projektu Gemini Clay Varis (Clive Owen), je ale bohužel velmi nevýrazný a vy máte pocit, že je vlastně zcela zbytečný.

Celkově se jedná o průměrný akční snímek, s dokonalou CGI technologii, dobrými hereckými výkony a několika povedenými akčními scénami. Neoriginální scénář, nudný příběh a nevýrazný záporák, ale z filmu ve výsledku dělají digitální brak bez jakékoliv jiskry.

foto: IMDB

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Blíženec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!