Když pravda vyjde najevo. Divadlo v Celetné odhaluje, kde je Zakopaný pes

Když pravda vyjde najevo. Divadlo v Celetné odhaluje, kde je Zakopaný pes85%

Na první pohled skupinka veselých, milujících přátel, členů rodiny a spolupracovníků se během více než hodiny mění divákům přímo před očima. Jak se vypořádat a poprat s nevyřčenými tajnostmi vašich blízkých? To ukazuje nejnovější představení Zakopaný pes Divadla Marianny Arzumanové, které mělo premiéru 9. října v Divadle v Celetné.

Nejnovější hra z dílny Divadla Marianny Arzumanové diváky zavede diváky do dokonalého prostředí velkolepé anglické šlechtické společnosti. Zakopaný pes je českou adaptací hry Nebezpečná křižovatka dramatika Johna B. Priestleyho, z níž vychází úspěšný film Naprostí cizinci. 

Režie se chopila talentovaná Marianna Arzumanová, která se narodila rodině klavíristů v Moskvě, konktrétně židovskému otci a arménské matce. Ačkoli měla v Rusku rozjetou kariéru a mohla z ní být herecká hvězda, coby disidentka utekla do Čech, kde dlouhá léta působila jako moderátorka několika kulturních pořadů na rádiu Svobodná Evropa. Stále ji to ale táhlo k divadlu a režii, a tak na podzim roku 2013 založila Divadlo Marianny Arzumanove. Ale zpět k nejnovějšímu dílu. 

Vše vypadá, že se na jevišti nic zásadního neděje. Klábosení, drby, láska, přátelství, zábava, kouření, pití i plánování společné budoucnosti – vypadá to, že takhle skupinka je až moc dokonalá. Jenže nic není tak růžové, jak se může na první pohled zdát. V psychologické detektivce Zakopaný pes postupně dochází k odkrývání nejednoho tajemství a nevyřčených pravd.

Zakopaný pes.

Během 75minutového představení se před očima diváků idylický svět pomalu rozplývá. Neočekávané, neplánované domácí vyšetřování odhaluje neuvěřitelné detaily o všech přítomných, které by se jinak nikdy nedostaly na povrch. Otázka je, kde zůstal zakopaný pes?

Samotný příběh připomíná jakoukoliv detektivku, přesto by se skvěle vyjímala v repertoáru Hercula Poirota. Před nějakým rokem došlo k tragické smrti bratra jedné z postav, která byla označena za sebevraždu. Po roce se však toto téma znovu otevírá právě v jednom obýváků anglické společnosti – zcela neplánovaně a neočekávaně.

Každý je jiný, přitom jsou všichni stejní

Jednotlivé postavy mají skvěle propracovaný charakter, který je podpořen vynikajícími hereckými výkony. Ať už se jedná o nebesky krásnou, ale trochu hloupější blondýnu (Petra Ben Messaoud), elegantní a inteligentní Evu Alner Jízdnou či zkušenou a věrnou manželku a aristokratku Fredu (Simona Prásková). Také mužské role se chlubí spoustou perfektně vykreslených povahových vlastností. Janusz Hummel v roli citově raněného bratra, který po smrti svého sourozence nemůže jít dál a pátrá po příčinách jeho sebevraždy. Zamilovaný, veselý Lukáš Rous, který by se pro svou manželku rozkrájel nebo gentleman Jiří Valeš.

Kde je zakopaný pes?

Mohlo by se zdát, že jsou všichni rozdílní, ale ve výsledku je jedna věc spojuje. Každý něco skrývá. A divák s plynoucím dějem odhaluje i všechna tajemství. Jakmile se začnou tříštit příběhy i lidské duše, mění se i postavení scény. Na ní najdeme šest hlavních postav, jejichž vzpomínky jsou symbolizovány šesti kartami v pozadí. Jak postupně vychází pravda najevo a dochází k „obnažování“ účastníků, hroutí se nejen společná idylka, ale také karty na scéně. O dramatické zápletce nikdo pochybovat nemůže. Efekt napětí doplňuje dobře vybraná hudba i časté zastavení průběhu hry.

Nic není, jak se zdá

Zakopaný pes je hra, ve které diváci přímo před svýma očima pozorují, jak se mění jednotlivé charaktery. A to je na ní to skvělé. Jedna obyčejná noc změnila pohled na všechny přítomné. Ukazuje, že ať se vše může zdát perfektní, vždy se někde může skrývat zakopaný pes, o kterém nemáme ani tušení.

Pokud jste milovníky klasických detektivek, nebudete odcházet zklamaní. Pokud ještě k tomu rádi prozkoumáváte skrytá zákoutí lidských duší, budete naprosto spokojeni. Stačí 75 minut k tomu, aby se z idylické skupinky milujících lidí stali nepřátelé na život a na smrt? Nebo všechno dopadne úplně jinak?

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Když pravda vyjde najevo. Divadlo v Celetné odhaluje, kde je Zakopaný pesKdyž pravda vyjde najevo. Divadlo v Celetné odhaluje, kde je Zakopaný pes
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo v Celetné nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!