Pixies okouzlili Forum Karlín svými riffy a nejen punkovými skladbami. Jen poněkud monotónně

Pixies okouzlili Forum Karlín svými riffy a nejen punkovými skladbami. Jen poněkud monotónně65%

V úterý 8. října zaplnili pražské Forum Karlín fanoušci kapely Pixies. Hudebníci z Bostonu, kteří se v původní sestavě dali dohromady už v 80. letech, dokázali, že jejich alternativní hudba ani dnes nečerpá z vyschlého pramene. Zvukové nedostatky i lehkou monotónnost přemohla celková atmosféra koncertu, umocněná nadšeným publikem.

Z původně naplánované Lucerny se koncert amerických Pixies nakonec musel přesunout do Fora Karlín. A není divu – i tento podstatně kapacitnější sál v úterý 8. října téměř praskal ve švech. Fanoušci Pixies se sem sjeli proto, aby si po třech letech užili večer s touto vlivnou kapelou. A to se podařilo.

Paz Lenchantin - Pixies. Foto: Marián Juskanin

Setlist Pixies rozhodně nelze považovat za krátký. Na čtyřicet písní se do jednoho nenafouknutého koncertního bloku však vejde z prostého důvodu – jejich hudební díla jsou zkrátka hodně krátká. Skladby jsou často založené na úderném kytarovém riffu, kterých se ujímá původní kytarista Joey Santiago, vyžívající se taky v hrátkách se zvukovými zpětnými vazbami. Melodie zpívané specifickým hlasem frontmana Franka Blacka ale na obecenstvo fungovaly jako ještě větší katalyzátor nadšené odezvy.

Předkapela Blood Red Shoes. Foto: Marián Juskanin

Koncert uvedla velice zdařile britská předkapela Blood Red Shoes. Spíše než o komplikovanou hudbu u nich ale můžeme mluvit o efektním vystupování, pronikavých rytmech i úderných a dlouho opakovaných melodiích a celkovému dojmu, který zkrátka člověka zaujme. Kdyby už jen světelnými efekty nebo tím, že mají zpívajícího bubeníka. Pixies, kteří se nedočkavému publiku ukázali přesně v devět hodin, okouzlili zase jinak.

Frank Black - Pixies. Foto: Marián Juskanin

Frank Black není prototypem dobrého zpěváka. Zpívá vlastně spíš falešně, vedle zpívající basačky Paz Lenchantin to jde poznat ještě zřetelněji. Dohromady jim to ale hudebně klape a Blackův hlas má prostě jiné kouzlo. Celá kapela přecházela z písničky do písničky tak, že občas ani nešlo poznat, kdy která z nich končí. U některých oblíbených to ovšem bylo snadnější – vyčnívala tak třeba Where Is My Mind? nebo rock’n’rollovější Here Comes Your Man.

Pixies okouzlili Forum Karlín svými riffy. Foto: Marián Juskanin

Pixies se ale nevraceli jen k ověřeným hitovkám. Naopak, zazněly i mnohé skladby ze zbrusu nové desky Beneath the Eyre. Ty ale evidentně i pochopitelně publikum ještě tolik nezná, a tak je místo nadšení poslouchalo spíš jen se zaujetím. Závěrečný punkový hit Debaser si nepřekvapivě užilo asi nejvíc.

Pixies okouzlili Forum Karlín svými riffy. Foto: Marián Juskanin

Pravdou nicméně zůstává, že koncert byl poněkud monotónní. Ne že by se Pixies drželi jednoho žánru nebo nebyli inovativní. Jejich styl je však natolik osobitý a hudba relativně jednoduchá tak, že se vše jakoby opakuje. Koncert si nejspíš užili srdcoví příznivci kapely, pro někoho, kdo je tolik nezná, však šlo spíš o punk-rockové pásmo bez patrné gradace nebo kontrastů. Ani zvukově koncert nebyl příliš zdařilý – hlasité nástroje kosily zpěvové frekvence, kde se dalo. Plný sál Fora Karlín to ale neodradilo a tvořil dál živelnou a jednoznačně pozitivní atmosféru.

Foto: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?