Lindsey Stirling proměnila O2 universum v oslavu světla, hudby a tance

Lindsey Stirling proměnila O2 universum v oslavu světla, hudby a tance90%

Americká houslistka, zpěvačka, tanečnice a skladatelka Lindsey Stirling se do Prahy vrátila po dvou a půl letech v rámci svého turné k nové desce Artemis. Ve vyprodaném O2 universu předvedla dokonalou hudební, taneční a audiovizuální show, kterou navíc maximálně přiblížila českým fanouškům.

Jako malá si prý měla vybrat mezi houslemi a tancem – svými dvěma životními láskami. Neudělala to a i proto dnes vyprodává koncertní sály takřka po celém světě, sbírá jednu cenu za druhou a na svém YouTube kanálu má 12 milionů sledujících.

Lindsey Stirling. The Artemis Tour. Foto: Tomáš Vojáček

Lindsey na sebe poprvé upozornila v roce 2010 v televizní soutěži Amerika má talent, o dva roky později vydala své debutové album pojmenované prostě Lindsey Stirling. Následovala další alba Shatter Me, Brave Enough a v roce 2017 album Warmer in the Winter složené pouze z vánočních písní, které o rok později vyšlo v reedici s několika novými skladbami navrch.

Nyní se vrátila do Prahy, aby na další tour představila své zatím poslední album Artemis, které spatřilo světlo světa letos 6. září. Ale nejen to. Během večera zazněly i další skladby a k velkému nadšení diváků i české průvodní texty k některým písním. Ale vraťme se na začátek.

Lindsey Stirling. The Artemis Tour. Foto: Tomáš Vojáček

V úterý 8. října zaplnili natěšení fanoušci koncertní sál teprve před třinácti dny otevřeného  multifunkčního a kulturního centra O2 universum, které sousedí se známou O2 arenou. Po spontánním skandování jejího jména se Lindsey vynořila z oblaků červené mlhy s ústřední písní nového alba Artemis, po které následoval nadšený aplaus. Na pódiu ji doprovázely čtyři tanečnice a už v této chvíli bylo všem více než jasné, že tenhle koncert bude kromě skvělé hudby především velkolepou a do detailů propracovanou audiovizuální show.

Když zazněly první tóny Shatter Me a ze stropu sjela modrá koule, do které Lindsey za zvuku svých houslí vtančila, aby se v ní vzápětí vznesla opět do vzduchu, ponořilo se celé pódium do modré a diváci do úžasu nad koncertním ztvárněním jejich oblíbeného klipu. A úžas je neopustil ani při dalších skladbách. 

Lindsey Stirling. The Artemis Tour. Foto: Tomáš Vojáček

Třeba hned ta další z nového alba s názvem Masquerade, ztvárněná jako promítaný němý film, překvapila všechny přítomné titulky v češtině, stejně jako pirátská Master of Tides, do jejíž taneční choreografie Lindsey zapojila i diváky.

Oproti svým dřívějším vystoupením přidává Lindsey ke hře na housle stále složitější taneční kreace a nebojí se ani některých akrobatických prvků, v nichž na housle hraje třeba i zavěšená na laně. K dokonalé atmosféře patřily i neustálé proměny kostýmů a dokonce i jejích houslí, z nichž zmiňme ty upravené do tvaru luku bohyně lovu a Měsíce Artemis. 

Lindsey Stirling. The Artemis Tour. Foto: Tomáš Vojáček

Taneční skladby, při kterých basy přítomným duněly až v hloubi duše, střídaly občas i ty klidnější, jako například Lindseyina oblíbená Hallelujah, kterou si střihla pouze za doprovodu kytary a všudypřítomných světýlek v hledišti. Některé z nich byly doprovázeny i česky vyprávěným příběhem z komiksu Artemis, jehož je Lindsey rovněž autorkou. Tak tomu bylo u skladeb Sleepwalking, Arena a také Between Twilight, při němž se Lindsey v nádherných modrých šatech vznesla do výšin na pomyslném Měsíci. ”Měsíc v sobě spojuje světlo a temnotu, stejně jako lidé. V těžkých chvílích pokaždé vzhlédněte k Měsíci, vzpomeňte na jeho sílu a odvahu a zvolte si světlo.”

V 90 minutovém koncertu nemohla chybět ani skladba Underground či Love Goes On And On (opět album Artemis), kterou z obrazovky zpívala Amy Lee ze skupiny Evanescence. S tou Lindsey pojí nejen společné turné, jež se uskutečnilo v roce 2018, ale i vzpomínky na dobu, kdy kapelu podle jejích vlastních slov coby teenagerka poslouchala. 

Lindsey Stirling. The Artemis Tour. Foto: Tomáš Vojáček

Jako přídavek a opravdový konec večera zazněla z nového alba symbolicky skladba Guardian. “Tato píseň je velmi specifická, protože je o andělech na které věřím,” rozloučila se s českým publikem Lindsey. A to odcházelo s pocitem, že tenhle koncert stál rozhodně za to.

Úvodní foto: Tomáš Vojáček

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

O2 universum nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: O2 universum

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!