Audiokniha Ilustrovaný muž je příkladem výborného zpracování klasického díla

Audiokniha Ilustrovaný muž je příkladem výborného zpracování klasického díla 90%

Sbírku osmnácti povídek s názvem Ilustrovaný muž vydal Ray Bradbury v roce 1951, tedy pouze rok poté, co světu představil svoji Marťanskou kroniku. Kniha se s odstupem času stala jednou z nejdůležitějších sbírek v historii americké povídky a je považována za milník žánru science fiction.

Vypravěč rámcového příběhu se setkává s mužem, jehož tělo je celé poseté nádhernými ilustracemi, které nejsou ani tak tetováním, jako spíš uměleckým dílem. Když muž usne, začnou se jeho ilustrace dávat do pohybu, jednotlivé povídky, které Bradbury do sbírky zařadil, pak představují příběhy, jež se v těchto ilustracích odehrávají.

Každá z předkládaných povídek je jiná, jednotlivé příběhy však spojuje různorodá míra fantasknosti, která prostupuje celou knihou. Mezi stěžejní témata, kterými se Ilustrovaný muž zabývá, patří úzkost zapříčiněná moderními technologiemi, které člověka odvádí od pravé podstaty bytí, ale také ohromná lidskou a síla, která v nás dřímá.

Hlas audioknize propůjčil Jaromír Meduna, který má s Bradburyho dílem zkušenosti, podílel se již na hlasovém zpracování jeho nejznámějšího díla 451 stupňů Fahrenheita. Medunův hlas výborně ladí s atmosférou knihy. Je znát, že tento herec má s namlouváním knih bohaté zkušenosti, přesně v ten správný okamžik dokáže být tajemný, lítostivý, sentimentální, ale i dokonale humorný. Jeho laskavý tón podtrhuje nosná témata, jako jsou morálnost, lidskost nebo neschopnost zorientovat se v moderním světě.

Atmosféru také velice silně dokresluje hudební podkres, o který se postaral Dominik Renč. Hudební témata hrají v audioknize poměrně zásadní roli, v některých místech je zvuková stopa opravdu velmi výrazná, což by na citlivějšího posluchače mohlo působit rušivě. To se děje ale jen výjimečně, většinou je hudba jen velice působivým elementem, který chod příběhu nikterak nenarušuje.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!