3. BIO Jarmark v Třebíči

3. BIO Jarmark v Třebíči 

3. BIO Jarmark v Třebíči ve znamení slunce a dobré pohody

proběhl na Karlově náměstí ve čtvrtek 15. září. Během celého dne návštěvníci letošního 3. ročníku BIO Jarmarku mohli nakupovat a ochutnávat výrobky s označením BIO, Regionální potravina a Regionální produkt.

Stloukání másla jako za starých časů lákalo

Velkou pozornost věnovali návštěvníci především ukázce stloukaného másla. Mnozí z příchozích vzpomínali na své dětství při pohledu na máselnici a přípravu másla z plnotučné smetany. Stejně jako loni se v Třebíči stlouklo více než 10 litrů smetany a čerstvé máslo namazané na měkkém chlebu se solí a pažitkou chutnalo opravdu výtečně.

Vůně čerstvého pečiva vábila nakupující

Markovo pekařství z Telče se také těšilo velké pozornosti nakupujících. Nabídka pečiva i domácích buchet z domácí pekárny byla opravdu široká. U telčského stánku se tvořila fronta téměř po celou dobu prodeje.

Templářské sklepy prezentovaly BIO víno

Novinkou letošního jarmarku byla ochutnávka vína s bio kvalitou z Templářských sklepů z Čejkovic. V Třebíči se prodávala přívlastková vína roku 2009, kdy se poprvé v Čejkovicích bio víno začalo pěstovat a vyrábět. Na český trh se dostává nová neobyčejná řada BIO vín z Čejkovic. Biovinaři tak chtějí tímto způsobem navázat na prastarou tradici pěstování vína v této oblasti, která se datuje už od roku 1248. Zpestřením prezentace Templářských sklepů byla i nabídka soutěže. Pokud i vy patříte mezi fanoušky vína a nechcete zůstat jenom u jeho pití, zahrajte si na vinaře. Staňte se vinařem jen tak, zcela nezávazně, pro radost. Získejte svou vlastní sazenici vinné révy. Na Facebooku pak najdete její fotografie a budete o ni „pečovat“. Tuto interaktivní hru s názvem Vinařem pro radost přinášejí Templářské sklepy Čejkovice. Podrobné info na www.templarske-sklepy.cz.

Medové pivo ze Sentic osvěžilo každého zájemce

Originál sentický Kvasar – medové pivo nefiltrované z malého rodinného pivovaru Jiřího Jelínka ze Sentic bylo také velkým lákadlem a v krásném slunečném a teplém dni výborným osvěžením. Točený světlý ležák chutnal výtečně, což bylo slyšet mezi milovníky speciálu, který se na adrese Sentice 13 vaří již 19 let. Je zřejmé, že stará receptura rodiny Jelínkovy a spojení dobrého piva s medem je skvělá kombinace. A pokud se chcete do Sentic vypravit osobně, najdete tuto nevelkou vesnici mezi Kuřimí a Tišnovem a bližší info na www.pivokvasar.vyrobce.cz

Tradiční prodejci zůstávají věrní

Farmář Němec z Netína se svými mléčnými výrobky bez konzervantů a Kozí farma z Ratibořic stejně jako med Kurtin nebo Ekologická farma Pospíšilovi již patří k tradičním prodejcům na třebíčském náměstí. Věrni zůstávají i další, stejně jako paní Pašková. Ta předvedla své vinuté perly a letos nabídla i novinku tzv. duté perly, které jsou nádherným šperkem a doplňkem šatníku každé ženy, která se chce líbit. Zajímavostí byla i bižuterie vyrobená jejím synem, a to z neobvyklého materiálu – z ovčího rouna. Tyto plstěné kuličky jsou originálním šperkem, který se hodí k pleteným svetříkům a pro podzimní módu je skvělým doplňkem.

Nechyběli ani noví prodejci

V nabídce jarmarku nechyběly ani Domácí dobroty – sušené ovoce Kubových z Ostašova, babiččiny čaje z tišnovského obchodu Úsměv nebo sladovky z dalešického cukrářství známého i z televizního pořadu Toulavá kamera ochutnává Česko. Představila se i luštěninová novinka Damodara z Vyškova.

Tečkou jarmarku byl Okřešánek

O kulturní program se postaral folklórní soubor Okřešánek, který svým vystoupení v odpoledních hodinách přilákal na třebíčské náměstí další příznivce a byl hezkou tečkou za letošním jarmarkem. Dle slov koordinátorky Zdravého města Třebíče a hlavní organizátorky BIO Jarmarku Ivety Ondráčkové je potěším, že se rok od roku těší tato akce velké oblibě návštěvníků a že přibývají i další prodejci.

Bio Jarmark se koná tradičně v září, protože září je měsícem BIO potravin. Další akce je možno navštívit dle stránek www.mesicbiopotravin.cz.

Věřme, že příští ročník BIO Jarmarku si najde další příznivce, kteří chtějí žít zdravě nejen v září, ale po celý rok. Určitě se to vyplatí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!