Oslava svobody a každodenních příležitostí. Korzo Národní připomene třicet let od sametové revoluce

Oslava svobody a každodenních příležitostí. Korzo Národní připomene třicet let od sametové revoluce 

Národní třída se již tradičně stane 17. listopadu dějištěm oslav svobody. Pro návštěvníky se chystá bohatý celodenní kulturní a vzdělávací program, a to od rána až do pozdních večerních hodin.

Korzo Národní letos již pošesté chystá studentský spolek Díky, že můžem ve spolupráci s řadou dalších organizací. "Přestože jsme totalitu ani revoluci nezažili, je pro nás 17. listopad nejdůležitějším symbolem svobody, ve které dnes díky událostem před třiceti lety žijeme, je to vlastně oslava každodenních příležitostí," říká předseda spolku Lukáš Černý.

Korzo Národní bude vyvrcholením snah, které začaly už mnohem dříve. Již od léta zaplnila pražské ulice výstava děl studentů pražských uměleckých škol. Rovněž na popud studentů se od léta na jednotlivá výročí pádu komunismu ve státech bývalého východního bloku rozsvěcují do národních barev monumenty v deseti státech. "Bylo-li jedním z hesel revoluce Zpátky do Evropy, nechtěli jsme s oslavami zůstávat jen u nás," vysvětluje mezinárodní přesah Černý.

A na co se mohou tedy těšit 17. listopadu ti, kteří zavítají na Národní třídu? Ani letos nebude chybět bohatý hudební program. Své vystoupení přislíbili David Koller, Tata Bojs, Prago Union, Zrní či Spirituál kvintet. Státní hymnu zazpívá Dagmar Pecková a Aneta Langerová se ve večerních hodinách ujme i hymny sametové revoluce - Modlitby pro Martu.

Piazzetta Národního divadla bude patřit neziskovým organizacím, které interaktivní formou představí svou činnost. Vedle toho zde proběhne i tradiční literární blok Obývák Václava Havla, v němž se vystřídá hned několik známých osobností - například Václav Marhoul, Michael Kocáb, Tomáš Etzlet, Dagmar Havlová a další. Večer pak Národní třídu prozáří kromě svíček u pomníku také světelná instalace Paměť národa: 1989, která připomene příběhy účastníků sametové revoluce.

Vzdělávací program pak zahrne kromě několika tematických debat již tradičně i živou výuku v zastaveném tramvajovém voze. A chybět samozřejmě nebudou ani výstavy. Expozice Střípky revoluce nabídne příběhy revolučního listopadu i v rozšířené realitě - divákům k tomu postačí jen jejich vlastní mobil. Fotografové Tomki Němec, Antonín Kratochvíl a další členové skupiny 400ASA svými snímky ukážou život před a po revoluci.

Na nadsázku a humor pak vsadí výstava Opráski sčeskí historje. "Snažíme se najít vhodnou rovnováhu mezi historickou vzpomínkou a zábavnou formou, která má šanci přilákat i mladší návštěvníky, které je přeci jen těžší zaujmout. Ale právě to je pro nás největší výzvou a smyslem oslav," dodává Černý, "na Národní třídě vidíme každý rok čím dál víc mladých lidí a to je pro nás ohromně důležité."

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!