Nejužitečnější self-help knihy, které překvapivě doopravdy k něčemu jsou

Nejužitečnější self-help knihy, které překvapivě doopravdy k něčemu jsou 

V současné době je trh přehlcen knihami, které prodávají lepší život, cestu za úspěchem, sebevědomí a motivaci. Většinou však obsahují pouze prázdné řeči, navzájem si odporující tvrzení a informace, které jsou čtenářům již dobře známy. Které self-help knihy doopravdy předávají cenné a užitečné informace?

Konec prokrastinace

Kniha Konec prokrastinace od Petra Ludwiga návodně a jednoduše čtenáře krok za krokem vede ke zlepšení efektivnosti práce, zlepšení motivace a zatočení s chorobným odbíháním od důležitých úkolů, které často i chtějí udělat, ale cosi uvnitř jim v tom brání. Ve své knize se autor opírá o vědecké výzkumy z oblasti lidského rozhodování, motivace a produktivity. Je zde prostor na vpisování vlastních poznámek a sebehodnocení. Kniha navíc obsahuje osm užitečných nástrojů, které v začátku pomáhají například s kontrolou návyků či plnění denních úkolů. Pokud se vám kniha nechce číst, Petr Ludwig pořádá i přednášky na stejné téma.

 

Rok s mnichem, který prodal své Ferrari

Kniha od známého spisovatele Robina S. Sharmy volně navazuje na jeho předešlou publikaci Mnich, který prodal své Ferrari. V tomto dodatku jsou shromážděna poučení, rady i motivace z původní knihy. Je to rozděleno do 365 kalendářních dní, takže si čtenář každý den může přečíst pár vět, které možná zrovna ten den potřebuje slyšet, či si cíleně něco přečíst z vyhledávané sekce. Na výběr jsou podkapitoly Přínos a odkaz, Autentická osobnost, Osud a životní poslání, Autenticita, Překonávání nesnází a zklamání, Pochopení lidské podstaty, Vůdcovství, Čest a síla charakteru, Opravdový úspěch, Mimořádný úspěch, Nejlepší návyky, Budování plodných vztahů a Radost ze životní cesty.

 

Zázračný úklid

Marie Kondo, japonská expertka na úklid a pořádek v životě, vydala knihu Zázračný úklid, která se ihned stala bestsellerem po celém světě. Autorka v ní popisuje vlastní metodu, jak si uspořádat domácnost, zbavit se všech nepotřebných věcí a ponechat si jen to, co milujeme. Mluví rovněž o účincích, které může mít takový pořádný úklid na lidské sebevědomí, úspěch a partnerské soužití. Podobné know-how se úspěšná autorka snaží předávat i v realitním pořadu Tidying Up with Marie Kondo.

 

Pořádek nejen v hlavě – 28 dní pro jednodušší život

Podobnou tematikou jako Marie Kondo se zabývá i česká spisovatelka Michaela Dombrovská ve své knize Pořádek nejen v hlavě – 28 dní pro jednodušší život. V čem se tyto dvě knihy liší? Publikace Pořádek nejen v hlavě se nezabývá pouze úklidem domácnosti, ale obsahuje i další tři části – Vztahy, Tělo a Mysl. Také je tato kniha víc návodná a celkový proces je rozdělen do 28 dní na malé krůčky. Velmi dobře funguje, když čtenář začne knihou od Michaely Dombrovské a poté naváže Zázračným úklidem od Marie Kondo.

 

Radikální sebeláska: Jak milovat sami sebe a žít své sny

V době sociálních sítí, kdy vidíme jen to nejlepší ze života druhých, je o něco těžší udržet si pozitivní sebeobraz. Touto tematikou se zabývá autorka knihy Radikální sebeláska Gala Darling. Spisovatelka v knize popisuje řadu nástrojů a technik k nastolení lepšího vztahu k nám samým. Každá kapitola obsahuje domácí úkoly a cvičení.

 

Náhledová fotografie: Variety.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!