Stále svěží New Order zavzpomínali na zesnulého Iana Curtise

Stále svěží New Order zavzpomínali na zesnulého Iana Curtise85%

Legenda britské new wave scény osmdesátých let New Order se teprve po třiceti letech po otevření hranic se Západem poprvé představila českému publiku. Čtvrteční vystoupení formace v Praze bylo bravurně zvládnuté a na své si přišli i fanoušci předešlé kapely Joy Division v čele s Ianem Curtisem.

Ostrovní kapela New Order, jejíž žánrový rozptyl se pohybuje od post-punku přes new wave a synth-pop až po taneční elektroniku, měla původně zahrát ve velkém sále Lucerny, který si pro svoje premiérové vystoupení v Praze sama zvolila. Kvůli masivnímu zájmu o vstupenky se ale akce nakonec přesunula do prostornějšího a pro diváky komfortnějšího Fora Karlín.

Uskupení vzniklo v roce 1980 na troskách zaniklé skupiny Joy Division, jež se rozpadla kvůli sebevraždě frontmana Iana Curtise v květnu téhož roku. Na základě dřívější dohody nepokračovali pod stejným názvem, ale změnili si ho na New Order, který vymyslel manažer obou kapel Rob Gretton – údajně ho inspiroval článek z deníku The Guardian s titulkem The People's New Order of Kampuchea (v překladu Lidový nový řád Kambodži).

Předskokani – čínští Stolen. Foto: Marián Juskanin

Večer otevřela čínská formace Stolen, jež svůj styl označuje za sinographic-techno-rock. Její půlhodinový set obsahoval přesně to, co fanouškům nové vlny stačilo na naladění – údernou elektroniku s futuristickým nádechem Asie a zvukově pozoruhodnými party.

Těsně po jedenadvacáté hodině se na obrazovce objevily estetické zpomalené záběry skokanů do vody s příjemnou oslavnou melodií a hned poté publikum pozdravil Bernard Sumner, lídr britské pětice, která v české metropoli zahájila své krátké evropské turné.

Z pražského koncertu New Order. Foto: Marián Juskanin

Koncert odstartovali písní Singularity ze svého posledního studiového alba Music Complete, jehož promítaný videoklip se sestřihem záběrů Západního Berlína osmdesátých let jako by symbolicky navázal na připomínky událostí před třemi dekádami.

Ve Foru Karlín bylo takřka vyprodáno. Foto: Marián Juskanin

Zvukově precizně odvedené vystoupení s podmanivými projekcemi zahrnovalo většinu úspěšných singlů jako Age Of Consent, Regret, True Faith nebo Bizarre Love Triangle z nejplodnějšího období jejich působení.

Z pražského koncertu New Order. Foto: Marián Juskanin

Stejně jako baskytarista Peter Hook, který se od skupiny odtrhl před dvanácti lety a založil si vlastní pojmenovanou The Light, i ostatní spoluzakladatelé Joy Division se svou současnou formací nostalgicky zavzpomínali na tvorbu ve druhé polovině 70. let.

Sumner songy originálně nazpívané Ianem Curtisem interpretoval s velkou mírou pokory, kvůli čemuž místy ztrácely svou někdejší sílu, kterou jim svým hlubokým a nezaměnitelným hlasem dodával právě zesnulý zpěvák.

Z pražského koncertu New Order. Foto: Marián Juskanin

Po největším hitu Blue Monday zakončili koncert s ranější Temptation. Jako vyjádření pocty Curtisovi mu věnovali úplně poslední přídavek – skladbu Love Will Tear Us Apart, která se vydání dočkala až po jeho smrti.   

Foto: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!