Zapomenutá vražda Agathy Christie vás bude napínat od začátku do konce

Zapomenutá vražda Agathy Christie vás bude napínat od začátku do konce90%

Jedna z posledních detektivek královny zločinu Agathy Christie s názvem Zapomenutá vražda na scénu znovu přivádí známou slečnu Marplovou a její vynikající a přitom nenápadné pátrací metody. Šestihodinový příběh ve formě audioknihy vás díky dobře vystavěnému ději a přesvědčivosti interpretů všech tří hlavních postav dokonale vtáhne do děje a uteče vám tak rychle, že ani nebude vědět jak.

Příběh nás zavádí do života mladé novomanželky Gwendy Reedové, která si právě v malém jihoanglickém přímořském letovisku Dillmouth vyhlédla dům svých snů. Již při jeho první prohlídce však zažívá zvláštní pocit, jako kdyby zde již někdy v minulosti žila, ačkoliv si na to nijak nepamatuje. Její pocit však stále sílí i poté, co dům skutečně koupí a začne jej rekonstruovat, a brzy je podpořen i řadou nevysvětlitelných detailů, které si mladá paní domu vybavuje přesto, že by je neměla znát.

Vražda v retrospektivě? 

Když se jí v mysli vynoří i obraz vraždy, která se v domě Na Úbočí kdysi pravděpodobně odehrála, ačkoliv si na ni nikdo z lidí spojených s domem nepamatuje, začíná Gwenda vážně pochybovat o svém duševním zdraví a do příjezdu manžela Gilese se raději uchýlí k příbuzným do Londýna. A právě tam potkává slečnu Marplovou, která se později vydatně zaslouží nejen o vyřešení této záhady, ale i celého tajemství spojeného s Gwendinou rodinou.

Audiokniha Zapomenutá vražda vás po celou dobu udrží v příjemném napětí, podpořeném nejen dobře vystavěným příběhem, ale i výbornou interpretací hlasů všech tří hlavních postav. Jediným problémem, který tak při jejím poslechu budete muset pravděpodobně řešit, bude nedostatek času, abyste si příběh mohli doposlechnout naráz až do konce.

Ženská, copak nikdy nedokážete nechat vraždy na pokoji? Ani ty zapomenuté?

Postava slečny Marplové zde zdaleka není líčena jako jedna z těch trochu otravných starých panen, které strkají nos do čehokoliv, co se v jejich okolí stane, i když by jim do toho nemělo nic být. Právě naopak – je distingovaným a vždy taktním pomocníkem, který mladý pár novomanželů od pátrání spíše odrazuje… ale jak už to bývá, oni se odradit nedají a jejich zvědavost (stejně jako zvědavost posluchačů a nakonec i zvědavost slečny Marplové) s každým dalším střípkem hledaného příběhu vzrůstá.

Onu nedočkavost a dychtivost po rozřešení záhadných vzpomínek a událostí, které se mladé novomanželce vybavují, stejně jako její vnitřní nejistotu skvěle vystihla Jitka Ježková, která Gwendě (stejně jako zhruba 20 dalším postavám) propůjčila svůj hlas. A právě ona je tím hlavním důvodem, proč se při poslechu budete cítit, jako byste se na pátrání v minulosti tak trochu sami podíleli. Jejímu nadšení zdárně sekunduje Jan Meduna v roli Gwendina manžela Gilese a Růžena Merunková, z jejíhož hlasu na vás grácie, vřelost a moudrý nadhled slečny Marplové přímo dýchá.    

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!