Kulturní podzim na Vysočině: čtvrtstoletí fiXy, best of z nového divadla i tradiční festival dokumentů

Kulturní podzim na Vysočině: čtvrtstoletí fiXy, best of z nového divadla i tradiční festival dokumentů 

Podzimní vítr zavane na Vysočinu rozmanitý kulturní program od koncertů zvučných jmen přes nové divadelní inscenace až po známý festival dokumentárních snímků.

PechaKucha Night Jihlava

Oblíbený projekt pecha kucha, kdy řečníci prezentují dvacet tematických obrázků a k popisu každého z nich mají přesně dvacet vteřin, míří již po patnácté do vysočinské metropole a tentokrát se zaměří na ekologické problémy. V pátek 4. října večer si v jihlavském divadle DIOD budete moci poslechnout třeba iniciátora českého systému vratných kelímků na kávu, majitelky bezodpadového obchodu nebo naopak hlas člověka z opačné strany – producenta plastových obalů.

Retina. Možnosti malby (1989-2019)

Před rokem a půl se v někdejší humpolecké továrně na textil otevřela 8smička neboli zóna pro současné umění. Galerií s ambicí stát se místním centrem pro kulturní komunitu vás v sobotu 5. října v 15 hodin v rámci festivalu Den architektury provede autor její rekonstrukce Luděk Rýzner ze sousedního ateliéru OK PLAN ARCHITECTS, který je se svou loňskou realizací v neustálém kontaktu.

Od soboty 19. října si navíc budete moci prohlédnout výstavu Retina. Možnosti malby (1989-2019), která se bude zabývat československou klasickou malbou posledních tří dekád. K vidění zde budou práce Jiřího Černického, Daniela Pitína, Adama Štecha nebo třeba Tomáše Rullera.

8smička v Humpolci. Foto © Eva Bystrianská

Tak šel čas jihlavskou ulicí

Přelomové události za posledních osmdesát let v Jihlavě, městě, kde vedle sebe kdysi žili Němci, Češi a Židé, přiblíží chystané dokudrama Tak šel čas jihlavskou ulicí, které v premiéře uvede zdejší Horácké divadlo v sobotu 5. října. Režie mozaiky příběhů, dojmů a historických okamžiků se ujal Michal Skočovský, který se v minulosti přistěhoval do prázdného bytu ve městě a začal se zabývat dějinami města. Nejbližší reprízy se odehrají ve čtvrtek 7. a v sobotu 9. října, poslední říjnový den bude inscenace doplněna o debatu s jejími tvůrci.

Malá inventura v Jihlavě

Tři inscenace různých českých divadelních souborů přiveze během druhého říjnového týdne do jihlavského DIOD festival nového divadla Malá inventura. Hru Thomase Bernharda s názvem Zdání klame, jež vypráví o touze po absolutní umělecké dokonalosti, nastudovanou Studiem Hrdinů přinese ve čtvrtek 10. října.

Následující večer čeká diváky slam poetry i představení Poledne v podání Divadla Continuo o dění po srpnových událostech roku 1968. Sobota 12. října zve na interaktivní hru pro děti i dospělé Poutníci po hvězdách, kterou doveze soubor FysioART.

Jakub Smolík 60

Zpěvák známý písní Až se ti jednou bude zdát nebo Jen blázen žárlí Jakub Smolík oslavil letos v září šedesáté narozeniny a vyrazil na oslavné turné. Poslechnout si ho během října bude mít možnost také vysočinské publikum.

Zdejší šňůru odstartuje v pondělí 14. října v Třebíči, pak vystoupí v úterý 15. října ve Velkém Meziříčí, ve čtvrtek 17. října ve Žďáru nad Sázavou, v neděli 20. října v Pelhřimově a nakonec v úterý 22. října v Havlíčkově Brodě

23. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Poslední říjnový týden v Jihlavě tradičně patří festivalu dokumentárních filmů. Sekce Česká radost nově nabídne kromě filmů českých tvůrců také tuzemské snímky, jejichž režisér pochází ze zahraničí – třeba příběh argentinského klavíristy Sólo od francouzského filmaře Artemia Benki nebo únosu prezidentova syna Skutok so stal slovenské autorky Barbory Berezňákové. Těšit se můžete i na premiérové uvedení dochovaných surrealistických počinů amerického avantgardisty Mana Raye nebo na přehlídku erotických námětů v dokumentárním filmu.

Vypsaná fiXa 25 let

Před čtvrtstoletím vznikla známá pardubická kapela Vypsaná fiXa a své narozeniny vyrazí oslavit na turné napříč republikou. Na Vysočině se během něj zastaví jen jednou, a to v sobotu 26. října v Klubu Oko v Havlíčkově Brodu. Na koncertě představí kromě svých léty prověřených hitů i novinky z letošního alba Kvalita, které už předznamenaly do éteru vypuštěné singly Krabička a Babička.

Na Stojáka v Třebíči

Legenda české standupové scény, pořad televize HBO Na Stojáka, si naživo budou moci užít diváci v třebíčském Roxy Clubu ve čtvrtek 31. října večer. Těšit se můžou na trojici slavných komiků, a to na nesmlouvavou Ester Kočičkovou, oblíbeného glosátora Karla Hynka nebo na moderátora rádia Evropa 2 a beatboxera Petra Cerhu.

Úvodní foto © Jan Hromádko, archiv MFDF Ji.hlava

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!