Lunchmeat se přesouvá do podzemí. Vystoupí Lotic z Janus Collective nebo Katarzia

Lunchmeat se přesouvá do podzemí. Vystoupí Lotic z Janus Collective nebo Katarzia 

Lunchmeat vstupuje do hlavního programu a již první večer se je na co těšit. Dvě scény nabídnou jak zahraniční, tak české a slovenské umělce jako Katarziu nebo DJ Silhouette. Záverečnou party zajistí nespoutaný LSDXOXO, avšak jménem, které získává pozornost největší, je americký umělec J'Kerian známý jako Lotic.

Jejich gender je fluidní, a proto se nechává volat neutrálním zájmenem oni - v angličtině they. Vychoval je Texas, hlavní město bílého muže, kde Lotic vyrůstali v uzavřené černé komunitě, jejich matka prý už v jejich dětství věděla, že jednou odejdou do Evropy, a to se také po nepochopení jejich hudby na univerzitě stalo.

Po těžkých začátcích v Berlíně se stali součástí slavného Janus Collective, který od roku 2012 definuje nový zvuk a dimenzi klubové scény. Do Prahy přijíždějí s posledním albem Power, které je pro Lotic zásadním počinem, jelikož se v něm vyrovnávají sami se sebou a a reflektují svůj původ, což je dovádí k přijetí nich samotných. Lotic chtěli být původně skladateli filmové hudby, což se v jejich současné tvorbě poměrně odráží. Avšak tato uchopitelná linka je vždy řezavě přerušena nějakým syrovým zvukem. Na Power se pohybují od zasněných ambientních balad po disonanční a až nepříjemné skladby. 

Večer bude celkově programově vyvážený a intuitivní, kdy na klubové scéně začne slovenská umělkyně a zpěvačka Katarzia, která zde představí hlavně své poslední album Antigona. Se svými bezprostředními texty, syrovou náladou bez příkras a upřímností podtrženými zajímavou elektronikou bude Katarzia skvělým začátkem.

Na hlavní scéně po promítání dokumentu Johany Ožvold zahájí večer duo švédských umělců Meliny Åkerman Kvie a Jonase Rönnberga s názvem FLORA. Používá často hlasové modulátory do rušivých zvuků, z čehož vzniká podivná vyprázdněná balada s prvky RnB.

Na klubové scéně se pak objeví norský umělec Jon-Eirik Boska se svým čerstvým projektem Hydropsyche a představí první album Scree. Jeho tajemná a znepokojující, avšak jemná polyrytmická hudba vychází z inspirace dávnou historií a jejím kontaktem se současností. Jeho balady jsou náladové, temné a doplněné animovanou projekcí Petry Hermannové, polovinou kapely Fiordmoss, která s ním dlouhodobě spolupracuje.

I přesto, že ve čtvrtek končí program dříve než víkendové dny, party bude, a to v podobě nekompromisního newyorského Dj a producenta LSDXOXO, který si ve svých především tanečních kouscích hraje s fláky popkultury a přetváří je do autorských šíleností, u kterých je těžké zůstat v klidu. Na jeho part návštěvníky připraví český Dj a člen labelu Nite Vibes, který si říká Silhouette.

Vstupenky na každý festivalový den jsou stále k prodeji.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!