Utíkejte na konec. Za Květou Pacovskou do Colloredo-Mansfeldského paláce

Utíkejte na konec. Za Květou Pacovskou do Colloredo-Mansfeldského paláce 

Jednadevadesátiletá výtvarnice Květa Pacovská se proslavila po celém světě svými ilustracemi a autorskými knihami. V Galerii hlavního města Prahy nyní najdeme její méně známou, ranou tvorbu z šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Výstava s názvem Utíkejte na konec představuje grafiky, sochy a také jeden hravý autorský text s názvem Hra pro bílou barvu (Prostor limitovaný časem). Jedná se o jednoduchý popis tvořivého procesu, který je rozdělen na biblických sedm dní v týdnu.

Pohled do expozice, na pravé straně text Květy Pacovské s názvem Hra pro bílou barvu. Foto: Martina Cihlářová

Nejrůznější hry se slovy a významy na návštěvníka čekají i při bližším pohledu na jednotlivé grafické listy. Květa Pacovská často používala kusy katalogů či časopisů, ze kterých vybírala a obkreslovala jednotlivé předměty či slogany. Vytvářela tak velmi jemné koláže plné překvapivých a vtipných momentů.

Květa Pacovská: Refusal, 1970. Foto © Galerie hlavního města Prahy

V neposlední řadě nalezneme v expozici již zmíněné geometrické skulptury, a to jak menší modely soch ze sedmdesátých let, tak i jejich podstatně větší realizace. Barevnost i tvarosloví objektů je patrné i v malbě a dnešní sochařské tvorbě Květy Pacovské.

Květa Pacovská: Papírová socha černobílá, 70. léta. Foto © Galerie hlavního města Prahy

Výstava potrvá do 1. března 2020 a nabízí bohatý doprovodný program, zejména v podobě výtvarných dílen pro dospělé a seniory.

Červená socha II Květy Pacovské. Realizovaná letos podle návrhu ze 70. let minulého století. Foto: Martina Cihlářová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!