Podzimní výlovy rybníků: tradiční podívaná, slavnosti i gastronomické speciality

Podzimní výlovy rybníků: tradiční podívaná, slavnosti i gastronomické speciality 

Tradiční podzimní výlovy rybníků jsou na mnoha místech celé republiky spojeny s rybářskými slavnostmi a nejrůznějším doprovodným programem. Kromě divácky atraktivních ukázek zátahů na ryby a samotných výlovů se tak můžete těšit na odborné komentáře, jarmarky, hudební vystoupení či kuchařské show. Chybět samozřejmě nesmí ani prodej živých ryb a ochutnávky gastronomických specialit.

Rožmberk 

Druhý říjnový víkend si nenechte ujít výlov největšího českého rybníka Rožmberka. Již od 7:00 hodin ráno budete moci ve dnech 11. – 13. října z jeho hráze pozorovat divácky atraktivní zátahy na ryby i vlastní výlov. K ochutnání budou připraveny nejrůznější rybí speciality jako je rybí polévka, filety z ryb, kapří hranolky či vyhlášené řízky Třeboňských baštýřek a na několika místech i prodej živých ryb. Chybět nebude ani víno, pivo či burčák. Na historických sádkách pod hrází si vyzkoušíte chytání ryb a navštívít zde můžete i malé muzeum rybářství.

Výlov Rožmberka. Foto: Přemysl Otakar, CC BY-SA 4.0

Olšovec

V sobotu 19. října od 7:00 do 17:00 hodin a v neděli 20. října od  7:30 do 16:00 hodin se uskuteční tradiční výlov moravského rybníka Olšovce. Jeho součástí bude oblíbený jarmark s ukázkami lidových řemesel, kolotoče pro děti či ochutnávky rybích specialit. Zakoupit si zde budete moci Jedovnického kapra i další druhy ryb: amury, tolstolobiky, sumce, štiky či candáty. Organizátoři slibují dostatek ryb k prodeji i na sobotní pozdní odpoledne a nedělní den. Celý výlov můžete nejlépe sledovat z hráze rybníka “U bašty”

Horusický rybník

Od 22. až do 25. října se můžete těšit na výlov Horusického rybníka u Veselí nad Lužnicí, který začíná opět již okolo sedmé hodiny ranní. Kromě pozorování práce rybářů na třetím největším rybníku České republiky budou pro širokou veřejnost připraveny k zakoupení i živé ryby.

Štěpnický rybník v Telči 

V sobotu 26. října se od 8:00 do 16:00 hodin můžete vydat na slavnostní výlov Štěpnického rybníka v Telči. Den započne tradičním požehnáním před výlovem, samotný výlov pak bude komentován z hráze odborníkem. V závěru výlovu proběhne obřad pasování na rybáře. Po celý den si zde budete moci zakoupit bohaté občerstvení i živé ryby s možností jejich opracování. K poslechu zahraje harmonikář.

Výlov rybníka Olšovce. Foto: archiv městyse Jedovnice

Amerika u Františkových Lázní

Na západě Čech si nenechte ujít výlov rybníka Amerika nedaleko malebných Františkových Lázní. Konat se bude 27. října od 8:30 do 16:00 hodin a 28. října od 8:30 do 14:00 hodin. K zakoupení zde opět budou živí kapři, amuři či štiky i tradiční rybí speciality. Výlet můžete spojit i s prohlídkou zdejší minizoo či procházkou lesoparkem do lázeňského centra.

Bohdanečský rybník

28. října se od časných ranních hodin bude konat i tradiční výlov největšího rybníka na Pardubicku – rybníka Bohdanečského, na jehož hrázi budete moci sledovat práci rybářů i ochutnávat rybí speciality.

Bezdrev 

O státním svátku 28. října se od 7:00 do 17:00 hodin můžete na hrázi rybníka Bezdrev těšit na tradiční Rybářské slavnosti. Samotný výlov rybníka, který se zde koná jednou za dva roky, započne opět v 7:00 hodin ráno, od 10:00 hodin bude pokračovat doprovodný program v podobě kuchařské show, velkého trhu s prodejem čerstvých ryb i rybími specialitami, prezentací rybářských škol z Třeboně a Vodňan či folkové kapely Bonsai č. 3 z Českých Budějovic.

Rybářské slavnosti Bezdrev. Foto: archiv Hluboké nad Vltavou

Praha

O tradiční podzimní výlovy rybníků nebudete ochuzeni ani pokud zůstáváte v Praze. Některé z nich jsou již tradičně spojeny s doprovodným programem pro širokou veřejnost, na který se můžete těšit například při výlovu retenční nádrže Asuán (8. 10.), Počernického rybníka (17. 10.), retenční nádrže Říčanka (24. 10.) či rybníka Labuť (12. 11.). Kromě zajímavostí o rybách a rybářích se při něm dozvíte i něco ze světa vodních ptáků a drobotiny.

Podzimní výlovy rybníků ale probíhají i na mnoha dalších místech po celé České republice. Tipy, kam všude se můžete podívat, naleznete zde.

Úvodní foto: archiv Třeboňska

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!