Mladé umění v opuštěné budově. Desfourský palác ozdobí site-specific přehlídka Pokoje

Mladé umění v opuštěné budově. Desfourský palác ozdobí site-specific přehlídka Pokoje 

Už poosmé oživí vybranou chátrající budovu studenti uměleckých vysokých škol svými site-specific instalacemi. Přehlídka Pokoje se tentokrát uskuteční od pátku 8. do neděle 17. listopadu v pražském Desfourském paláci. Novinkou letošního ročníku je kurátorský pokoj, v němž umělkyně Magdalena Jadwiga Härtelová přiblíží svůj pohled na nastupující výtvarnou generaci.

Tři desítky ateliérů ze třinácti uměleckých vysokých škol se zapojí do přehlídky Pokoje, letos pod společným heslem Svéráz.

Vůbec poprvé bude k vidění také kurátorský pokoj, letos pod taktovkou Magdaleny Jadwigy Härtelové, která svůj příspěvek nazvala Svéráz národního lovu. Kromě něj také povede komentovanou prohlídku expozicí a také workshop “Jak hacknout svět umění, nebo se o to alespoň pokusit…”.

Z loňského ročníku Pokojů. Foto © Jan Hromádko

Pro expozici organizátoři tentokrát vybrali neoklasicistní obytný dům na pražské Florenci, který byl podle návrhu architekta Josefa Krannera vystavěn v roce 1847. Návštěvníci tak kromě zhlédnutí studentských instalací mají mimořádnou možnost nahlédnout do paláce s bohatou vnitřní výzdobou, jehož západní křídlo bylo zbouráno a roku 1983 ho nahradila budova tiskárny sousedního sídla Rudého práva.

Pořadatelé tentokrát udělí dvě ceny. Tři nejzdařilejší realizace Pokojů si odnesou ocenění od členů odborné poroty z řad významných umělců, kurátorů a teoretiků, o druhé ceně rozhodnou sami návštěvníci přehlídky.

Doprovodný program nabídne kromě přednášky a komentované prohlídky M. J. Härtelové také bezplatnou sérii přednášek o spolupráci v umění, která se koná ve čtvrtek 14. listopadu.

Z loňského ročníku Pokojů. Foto © Jan Hromádko

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!