Knihy, které by si měl přečíst každý fanoušek Gilmorových děvčat

Knihy, které by si měl přečíst každý fanoušek Gilmorových děvčat 

Dnes již kultovní seriál Gilmorova děvčata v sobě kromě příběhu matky a dcery, který si oblíbila spousta diváků, skrývá i řadu pop-kulturních odkazů. Ať už to je hudba, filmy, které Rory s Lorelai sledují, anebo právě knihy. Zejména Rory je vášnivou čtenářkou a alespoň tyto knihy by měl přečíst každý pravý fanoušek Gilmorových děvčat.

Paní Bovaryová (S01E01: Pilot)

Hned v prvním díle první série jsou zmíněny tři klasiky během prvního hovoru, který Rory vedla s Deanem. Ten jí už nějakou dobu pozoroval. Když si ji všiml poprvé, četla Rory právě Flauberovu Paní Bovaryovou. Hlavní hrdinka knihy Ema byla jako mladá dívka plná romantických představ a ideálů provdána za venkovského lékaře. Život paní Bovaryové, nuda a všednosti manželství ji ubíjely. Únik nacházela v koketování a nákupech, které ji zadluží, a ona hledá další východisko ze svých potíží.

Bílá velryba (S01E01: Pilot)

Druhý týden, co Dean Rory pozoroval, seděla pod stromem a byla zabrána do četby Bílé velryby od Hermana Melvilla. Kniha vypráví příběh šíleného kapitána, který v mořích a oceánech pátrá po bájné bílé velrybě, která uniká vždy tak dlouho, dokud nezničí lodě, které ji stíhají. Do knihy Melville promítl vlastní zkušenosti z cest po moři.

Rosemary má děťátko (S01E01: Pilot)

Do třetice všeho dobrého: Rosemary má děťátko byla aktuální knihou, kterou Rory četla, když vrazila do Deana a začal tak jejich první hovor, během kterého se jí přiznal, že už jí nějakou dobu pozoruje. Psychologický román Ira Levina z konce 20. století předkládá příběh novomanželů Rosemary a Guye, kteří se sestěhovali do společného bytu v Bramfordu s tajuplnou minulostí. Guy je herec a Rosemary se snaží otěhotnět. Nedlouho poté, co potkají své podivné sousedy Castevetovy, Rosemary skutečně otěhotní. Jejich sousedé se dál vtírají do jejich života, který nepokrytě organizují. Rosemary je podezřívá z čarodějnictví. Celá situace se začíná odrážet i na jejím duševním zdraví.

Knihy Jane Austenové (S01E08: Láska, válka a sníh)

Knihy Jane Austenové jsou zmíněny v osmém díle první série. Rory donutila Deana, aby si je přečetl a měla radost, že se mu líbily. Na oplátku slíbila, že si přečte knihu od Huntera S. Thompsona. Slavná anglická spisovatelka Jane Austenová napsala plno děl, ve kterých popisuje společenské poměry na venkově. Mezi ty nejznámější patří Pýcha a předsudek a Rozum a cit.

The Portable Dorothy Parker (S01E09: Roryin ples)         

Do češtiny nepřeloženou sbírku americké básnířky Dorothy Parkerové si Rory vzala ze zvyku do kabelky na svůj první chiltonský ples, na který vyrazila s Deanem. Po plese si z ní četli v taneční škole slečny Patty, usnuli, a Rory se vrátila domů až ráno ke k smrti vystrašené Lorelai.

Kvílení (S02E05: Nick a Nora/Sid a Nancy)

Jess ukradl Rory výtisk Ginsbergova Kvílení a později jej Rory vrátil s jeho poznámkami napsanými po okrajích. Kvílení Allena Ginsberga je sbírkou beatnické poezie z poloviny 20. století, která v té době byla nařčena z obscénnosti

Oliver Twist (S02E05: Nick a Nora/Sid a Nancy)

Poté, co Jess Rory ukradl výtisk Kvílení, nazvala ho „Dodgerem“, což je jedna z postav Dickensova Olivera Twista. Jess si referenci hned spojil. Román anglického spisovatele Charlese Dickense Oliver Twist vypráví příběh sirotka vyrůstajícího v chudobinci, kterému velí krutý pan Bumbla. Oliver však jednou požádá o nášup a je z chudobince vyhozen a přijal ho hrobník Soweberry jako svého učedníka. Následně Oliver prchá do Londýna a skončí ve zlodějské bandě, kterou vede Žid Fagin. Při jedné z krádeží je Oliver zatknut, z této šlamastyky ho však zachránil pan Brownlow, který ho u sebe i ubytuje. Odtamtud je však Oliver unesen.

Anna Karenina (S03E22: To jsou nitky, Pinnocchio)

Ruská klasika Anna Karenina byla zmíněna v závěrečném díle třetí série během Roryina proslovu po absolvování Chiltonu. Říká v něm, že žila ve dvou světech, v reálném a ve světě knih, ve kterém mimo jiné jela i smutným vlakem s Annou Kareninou. „Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém,“ říká postřeh z knihy Anna Karenina ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého. Příběh je inspirován skutečnou událostí, kdy se mladá žena vrhla pod vlak. Kniha vypráví o nemanželském skandálu již provdané Anny Kareniny s pohledným důstojníkem Vronským. To celé se proplétá mezi osobními problémy Anniných příbuzných a přátel. Celá kniha končí tragédií.

Na Větrné hůrce (S04E10: Profesor a chůva)

První kniha v tomto seznamu se výjimečně netočí kolem Rory, ale je zmíněna ve scéně s Lorelai. Po noci strávené s Jasonem se jí svěřuje, že nemůže spát v místnosti s někým jiným. Proto ji nabídl pokoj pro hosty s plazmovou televizí a zásobenou knihovnou, ze které jmenoval právě knihu Na větrné hůrce od Emily Brontëové. Román Na Větrné hůrce je příběhem šílené nezdravé a toxické lásky Heathcliffa a Kateřiny. Poté, co se Kateřina provdá za Heathcliffova nepřítele Edgara, uzavírá se Heathcliff do sebe a v jeho životě zůstal už pouze prostor pro nenávist a pomstu. Jde o jeden z milostných románů, kde ani jedna z hlavních postav není kladným hrdinou, a v tom spočívá největší kouzlo knihy.

Daisy Millerová (S05E01: Láska si nevybírá)

„To má být román Henryho Jamese? Mladá dívka zlobí, a tak ji rodina odešle do Evropy?“ reaguje podrážděně Rory, když se jí Lorelai snaží přemluvit k cestě po Evropě s babičkou, protože nechce, aby se Rory pletla kolem Deana, se kterým se vyspala, ačkoliv byl ženatý. Kniha Daisy Millerová od Amerického spisovatele Henryho Jamese vypráví příběh mladé americké dívky, která se hned po příjezdu do luxusních švýcarských lázní seznámí s mladíkem z nižší vrstvy. Jejich počínající vztah je přísně sledován, kritizován a všudypřítomně probírán. Daisy se nachází v nesnadném postavení mezi láskou a intrikami a pomluvami ostatních lidí. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!