Deštivý den v New Yorku: Humorný milostný příběh o hledaní zašlé romantiky s New Yorkem v hlavní roli

Deštivý den v New Yorku: Humorný milostný příběh o hledaní zašlé romantiky s New Yorkem v hlavní roli70%

Poslední snímek Woodyho Allena nabízí inteligentní humor, hlubší myšlenky a atmosféru knihy Kdo chytá v žitě od J. D. Salingera. Sleduje krátkodobý osud neortodoxního studenta Gatsbyho, hlavní postavou je však samo město.

Film vypráví o dvou dnech v New Yorku výstředního romantika Gatsbyho (Timothée Chalamet) a jeho přítelkyně Ashleigh (Elle Fanning). Jejich perfektně naplánovaný výlet do Gatsbyho rodného města však nedopadne podle plánu. Během dvou dešťových dní se jim přihodí nečekané, dobrodružné i humorné příhody.

Ashleigh se vypraví udělat rozhovor pro univerzitní noviny se slavným filmovým režisérem Rolandem Pollardem. Její přítel Gatsby, nenapravitelný romantik, jim však naplánoval dva dny plné prohlídek jeho oblíbených zapadlých míst, dobrých podniků a umění. Ashley ale dostala pozvání na projekci ještě nezveřejněného filmu a žádnou z Gatsbyho aktivit nestihne. Čeká ji dobrodružství mezi lidmi od filmu, během kterého se setká i se scénáristou Tedem Devidoffem a filmovým hercem Francisem Vegou.

Nechává se tímto životem velmi rychle strhnout. Gatsby se sám toulá New Yorkem a užívá si deštivého pochmurného počasí, které miluje a shledává ho romantickým. Zahraje si ve studentském filmu spolužáka, navštíví bratra a přivede prostitutku na nobl akci své matky. Zejména však stráví většinu času s Chan (Selena Gomez), jízlivou mladší sestrou své bývalé přítelkyně. A přemýšlí, která dívka je pro něho ta pravá.

Celý příběh velmi připomíná atmosféru americké klasiky Kdo chytá v žitě od spisovatele J. D. Salingera. Bouřící se svérázný mladík potulující se městem, kde ho za každým rohem čeká něco nepředvídatelného. Do toho víří jeho osobní myšlenky a názory spolu s uštěpačnými poznámkami. Obdivuje zašlou romantiku dávných časů, hru na piano v pokoutných podnicích a deštivé počasí. To celé funguje spolu s pro Allena typickým jízlivým humorem velmi dobře.

Ač jde o romantický snímek, ve kterém je samotná romantika zkoumána a filozoficky probírána v dialozích, film se jeví zejména jako cynická komedie plná situačního humoru, která celý milostný nádech upozaďuje. Pro odpůrce milostných klišé ve filmech to však právě proto může získat plusové body.

Od začátku je jasné, s kým Gatsby nakonec skončí. Ashleigh je vyobrazena tak nesympaticky, až to bije do očí. Její projev je afektovaný, křečovitě se směje a divoce máchá rukama. Na druhou stranu Chan má pokaždé po ruce vtipnou jízlivou odpověď či poznámku. Naštěstí předvídatelnost není překážkou, samotné postavy totiž nejsou na filmu to nejdůležitější. To hlavní je New York, jeho jednotlivá místa, bohémská zákoutí, hotely, podniky a místo setkání vprostřed Central Parku.

Snímek patří k těm, který si diváci užijí, ale už ho nepotřebují vidět znovu. Přesto nadchne každého milovníka břitkého cynického humoru. A špetky staromódní romantiky.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Deštivý den v New Yorku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!