Designblok 2019: rekordní počet designérů, konference, výlety do regionů a téma Budoucnost

Designblok 2019: rekordní počet designérů, konference, výlety do regionů a téma Budoucnost 

21. ročník mezinárodního festivalu designu a módy Designblok se blíží. Od 17. do 21. října nabídne instalace 348 designérů, výrobců a škol, dvě konference, módní přehlídky, řadu diskuzí, přednášek a workshopů i cesty za designem do regionů.

Celým Designblokem budou letos jako leitmotiv procházet úvahy o budoucnosti. Může design přispět k řešení klimatické krize? Může nastavit bariéru přebujelému konzumu? Může pomoci zlepšit svět? Přizvali jsme špičkové odborníky nejen z oboru, aby nám pomohli nalézt odpovědi,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Kranen Gille, Art House. Foto: archiv Designbloku

Budoucnost bude i tématem hlavní výstavy Designerie ve střední hale Průmyslového paláce, která je dílem Lucie Koldové. Návštěvníci zde najdou například vesmírný modul, pohled do budoucnosti práce, roboty, bludiště či vynálezy designérů, které pomáhají v zemích třetího světa. „Prostor Designerie je řešen jako všeobjímající universum, ve kterém jsou zastoupeny různé oblasti lidského života a práce v jejich aktuálním stavu a navíc bez hranic a bariér. Cílem konceptu Designerie je ukázat jakýsi pomyslný odkaz budoucím generacím, který bychom v tuto chvíli zanechali,” vysvětluje Koldová. 

V Designerii proběhnou i konference a módní přehlídky a rovněž zde najdete výstavu jednoho ze dvou hlavních zahraničních hostů - Jaye Osgerbyho pro značku Vitra. Další tři části Designbloku – Superstudio, Openstudio a Art House představí návštěvníkům instalace firem, designérů, umělců a škol, včetně výstavy druhého hlavního zahraničního hosta Johannese Torpeho pro značku Moroso, projektu Odyssea či výběru nejlepších evropských diplomových prací ve výstavě Diploma Selection. 

Kateřina Javůrková. Panoply. Foto: archiv Designbloku

Reflex Stage nabídne každý den doprovodný program diskuzí a přednášek designérů i zahraničních hostů, platforma Hospodářské noviny Stage pak diskuze a přednášky zaměřené na propojení designu a byznysu.

Těšit se můžete i na dvě konference. Future, na níž se odborníci budou snažit odpovědět na otázku Jak může design pomoci ve formování kvalitnějšího života v budoucnosti a Vitra: Desk is Dead, která se zaměří na budoucnost lidské práce a přístupy švýcarské značky k vývoji kancelářských prostor. 

Na návštěvu vás v rámci Designbloku pozvou i nejrůznější showroomy, galerie a muzea po celé Praze. Vypravit se ale budete moci letos i do regionůSpeciální autobusy vás zavezou do galerie 8smička v Humpolci, industriálního prostoru Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou či do tradičních skláren Rückl a Bomma.

Úvodní foto: Pieke Bergmans – Art House, archiv Designbloku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!