Nekompromisní konfrontace publika s násilím a bídou. Inscenace Je těžké býti bohem maďarského Divadla Proton bolí

Nekompromisní konfrontace publika s násilím a bídou. Inscenace Je těžké býti bohem maďarského Divadla Proton bolí  90%

Maďarskou scénu na mezinárodním festivalu Divadlo letos zastoupil soubor Divadla Proton, který dorazil s velice silnou inscenací Je těžké býti bohem. Návštěvníkům přichystal nekompromisní konfrontaci s terorem a nekompromisností doby.

Mladé Maďarky touží po lepší budoucnosti na Západě. Místo toho skončí poblíž ukrajinsko-rumunských hranicích, kde jsou prodány skupině východoevropských sadistů. Ti je zneužívají k natáčení obzvláště násilných pornofilmů. Nechybí ani pálení kůže a další mrzačení. Lidské tělo je tu pouhým obchodním artiklem.

Z partičky násilníků vyčnívá postava nezúčastněného pozorovatele vydávajícího se za lékaře a sledujícího celou situaci jakoby zpovzdálí. Podobně jako má Bůh sledovat dění na Zemi. Takovým pasivním pozorovatelem se stává také samotné publikum, kterému se sice z brutálních scén může scvrkávat žaludek, nicméně dál fascinovaně sleduje dění na korbách kamionů.

Cílem inscenace rozhodně není se zalíbit. Nahotu, mučení a bezmoc servíruje surově a bez obalů. Režisér Kornél Mundruczó v inscenaci přináší svůj znepokojivý pohled na svět a nenechává si při tom spoutat ruce. Ani v Je těžké být bohem nechybí jeho typický rukopis – pro zobrazení zásadních, bytostných témat používá mimo jiné žánrová klišé i sentiment. Brutality tak protínají krátká pěvecká čísla, která svou nepatřičností zmar okamžiku ještě více podtrhují.

Inscenace se odehrává na nákladních prostorech dvou kamionů. Zatímco jeden z nich supluje klasické pódium, druhý je po celou dobu zatažený. Diváci se do něj mohou podívat jen prostřednictvím živého videopřenosu, který je promítán na plachtu vozu i na televizory rozmístěné kolem scény. Právě v zakrytém kamionu dochází k natáčení brutálních videí.

Je těžké být bohem není jednoduchá podívaná. Jedná se nicméně o vysoce emotivní zážitek, který zůstane v hlavě fanoušků ještě dlouho poté, co speciální divadelní kamiony odjedou do dalšího města. Od své premiéry v roce 2010 je totiž inscenace vysoce vyhledávaným představením mnoha divadelních festivalů. A to v Evropě i mimo ní.

Foto: Márton Ágh

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Nekompromisní konfrontace publika s násilím a bídou. Inscenace Je těžké býti bohem maďarského Divadla Proton bolí  Nekompromisní konfrontace publika s násilím a bídou. Inscenace Je těžké býti bohem maďarského Divadla Proton bolí
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!