Filmové září: Nadějné české ptáče, Pittova cesta ke hvězdám a Pennywisův epilog

Filmové září: Nadějné české ptáče, Pittova cesta ke hvězdám a Pennywisův epilog 

Se začínajícím školním rokem se nám přiblížila oscarová sezóna. Ale ještě naposledy, snad s posledním nádechem léta, distributoři servírují hororová pokračování nebo vesmírné cesty na efekt. Podívejte se na náš přehled, ať v září nic nezmeškáte.

Stephen King je úspěšný na literárním poli a od jisté doby i na tom filmovém. Tedy alespoň když počítáme řady adaptací jeho románů a povídek. S kvalitou je to většinou jak na houpačce, ale druhé To zřejmě fanoušky nezklamalo - i když dle naší recenze je mírně utahané. Velkým příslibem pro český film je Marhoulovo Nabarvené ptáče, které má dokonce ty největší ambice. Zda získá alespoň nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film nevíme. Co však můžeme potvrdit je, že na útěk ze sálu to rozhodně není. Minimálně proto, že by byla škoda film nedokoukat.

Z českých luhů a hájů se do kin dostala i další komedie o těžkém životě muže ve středním až pokročilém věku. Marek Vašut sice oplývá jistým charismatem, ale naše hodnocení ani on nedokázal zvednout o nějaké to procento výš. Jak píše naše Kristýna Čtvrtlíková: "Zita Marinovová je skvělým příkladem toho, že v našich končinách může natočit film takřka každý..." Přesto nepochybujeme, že bude mít film Román pro pokročilé v kinosálech takzvaný "Babovřesky efekt". Velmi jsme se těšili na výpravný snímek Ad Astra, ve kterém Brad Pitt cestuje ke vzdálenému Neptunu, aby odpověděl na otázky lidstvu, a snad i jemu skryté. Film Jamese Graye ale zůstal za očekáváním a profilozofoval se k průměrné známce.

Rádi upozorňujeme na blížící se seriálové premiéry, ke kterým si najde cestičku i český divák. To nejzajímavější servírují populární VOD platformy Netflix či HBO GO. Výběr připravila Anežka Gavendová. Se seriály souvisí i výročí prvního dílu seriálu Přátelé. Je to 25 let, co se Rachel, Ross, Phoebe, Monica, Chandler a Joey setkali ve slavné kavárně Central Perk. Na oslavu čtvrtstoletí jsme připravili výběr zásadních dílů z populárního sitcomu.

Neopomněli jsme ani typicky britskou záležitost. Fanoušky z ostrovů od brexitu odlákalo filmové finále série Downton Abbey, které nedopadlo vůbec špatně. Prim v něm hraje hlavně humor a atmosféra. V neposlední řadě nabízíme mysteriózní horor Petera Stricklanda. Dle naší recenze po skončení snímku zůstanou v divákově mysli vryté mnohé obrazy: hypnotičtí opraváři praček, erotické mytí módních figurín, nákladní výtah, vyrážky. Jednalo se o sofistikovanou kritiku konzumní společnosti nebo jen o vizuální jízdu naplněnou nesmyslnými zvrhlostmi ze které mrazí? Odpověď najdete v textu Jakuba Müllera.

Na naše kinotipy se tradičně můžete podívat v pravidelném výběru. Stačí kliknout na video uvnitř článku. Pochopitelně jsme zvědaví i na vaše reakce a rozpory s našimi pohledy. Psát nám je můžete na sociálních sítích.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!