Reklama na wellness v Poděbradech obstojná, jako pokus o komedii je Román pro pokročilé tragédie

Reklama na wellness v Poděbradech obstojná, jako pokus o komedii je Román pro pokročilé tragédie10%

Do kin přichází druhý celovečerní snímek amatérské filmařky, někdejší bulvární novinářky Zity Marinovové s názvem Román pro pokročilé, do něhož se jí stejně jako v minulém počinu podařilo obsadit zvučná herecká jména.

Zita Marinovová je skvělým příkladem toho, že v našich končinách může natočit film takřka každý, kdo si to usmyslí. Spisovatelka knih o vztazích i celebritách a někdejší redaktorka i šéfka bulvárních titulů, která se dle svých slov třikrát neúspěšně hlásila na žurnalistiku na univerzitě, se ve věku necelých padesáti let vrhla i na dráhu filmařky.

Nutno dodat, že scénář ke svému debutu Sezn@mka měla hotový za osm dní a k jeho režii se dostala jako slepá k houslím – de facto jen díky tomu, že na zaplacení režiséra už nezbyly peníze z rozpočtu. Kuráž se však Marinovové musí nechat, k prvnímu počinu se nezdráhala oslovit herecké hvězdy v čele s Jiřím Langmajerem a dokonce si ho i sama produkovala.

Nyní přichází s novým snímkem Román pro pokročilé, který nese také pracovní jména Ďábel na horách nebo Anděl v pokušení. Všechny tři jsou na první pohled inspirované odjinud, ať už od Filipa Renče, Bořivoje Zemana či možná i od Václava Matějky. Název je ale bohužel nejspíš to jediné, co se autorce při druhém pokusu o něco, co vzdáleně připomíná celovečerní film, povedlo.

Výchozí situací je pro vysokoškolského kantora Marka Vašuta alias Rudolfa Anděla (zprofanovanější příjmení pro komickou postavu v české kotlině najdete těžko) drsný rozvodmanželkou (Vanda Hybnerová), kvůli jeho časté nevěře. Lehce škodolibá expartnerka se mu chce náležitě pomstít, a tak si nechá jejich dům, auto i peníze a svého bývalého pošle za jeho neméně zhýralým bratrem Arnoštem (Miroslav Etzler), který společně se sourozencem vlastní horský hotel s výraznou převahou dámských návštěvnic. (Po zhlédnutí jistě sami uznáte, že žádní klienti opačného pohlaví se v něm neukázali.)

Bratři si navzájem tropí naschvály s majitelkou konkurenčního penzionu Blážou (Jitka Čvančarová), jež však z dvojice zná osobně pouze Arnošta. Rudolf se po neuspokojivých sexuálních avantýrách rozhodne najít lásku na internetu, nemá však tušení, že jeho vysněná anonymka, se kterou si hojně chatuje, následně seznámí a tráví velkolepé víkendy v lázních, je právě ona bratrova úhlavní nepřítelkyně, kterou se rozhodli zničit.

Pokud by měl film sloužit jako promo na wellness pobyty v lyžařském areálu Monínec a lázeňských Poděbradech, kde se půl na půl odehrává, stálo by za úvahu odstranit z něj nabalený zbytek s nepotřebnými scénami a s dosti průhlednou záměnou v příběhu, jež už se stala motivem tolika klasických komedií v minulosti.

Inzerenti nejenom z oblasti spa, ale i prodejci zimního oblečení nebo elektroniky, kteří v tomto projektu měli evidentně hlavní slovo, se aspoň mohli postarat o to, aby se jejich reklama dostala do kinodistribuce v předvánočním období. Ve snímku už jde totiž rozbujelý product placement tak daleko, že v jednom momentu Etzler prohlásí: „Oblek Bandi udělá i z neandrtálce fešáka“.

Nic nezachraňuje ani scénář, s jehož psaním si autorka očividně dala záležet stejnou měrou jako u předešlého. Předvídatelné dialogy, často plné neživotných šovinistických narážek, můžou diváci ve chvíli, kdy si herci dávají na plátně pauzu mezi replikami, uhodnout ještě před jejich vyslovením. Zábavné není ani klouzání po ledě nebo pády ze střechy jako vystřižené z pořadu Neváhej a toč! Zápletka i její rozuzlení jsou nad slunce jasné hned od úvodu, kdy tvůrci předloží publiku onu femme fatale a jejím nápadným zapojením do děje diváky nutí, aby si ji dobře zapamatovali.

Je až s podivem, že se výše zmínění, ne zrovna laciní herci zaprodají zcela průhlednému marketingovému tahu. Obrovský propad je znát především u Marka Vašuta, kdysi šarmantního magnetu na zajíčky z Románu pro ženy, z něhož se stal trapný a slizký bonviván bez špetky charismatu, kterému v tomto směru výborně sekunduje ve filmu věčně podnapilý Miroslav Etzler. Se zveřejněným výsledkem oběma nezbývá než přemýšlet, kde zapomněli svou důstojnost.

Názor informuji.cz: 10%

Kdy a kde dávají film: Román pro pokročilé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!