Hlavy v Domě fotografie. Nejnovější výstava umělecké dvojice Jasanský – Polák odstartovala v Praze

Hlavy v Domě fotografie. Nejnovější výstava umělecké dvojice Jasanský – Polák odstartovala v Praze 

Tandem Lukáše Jasanského a Martina Poláka je proslulý svými fotografickými cykly. Ten, který se svébytně věnuje tvorbě polského sochaře Alfonse Karneho, nalezneme nyní v pobočce Galerie hlavního města Prahy.

J/P/K Jasanský Polák Karny je výstava plná paradoxů. Na jednu stranu svým názvem exponuje autory fotografií i autora fotografovaných předmětů, na stranu druhou se sami fotografové snaží co nejvíce upozadit a v souboru snímků vlastně vůbec nejde o sochaře Karneho jako o osobu.

Již třicet let zesnulý rodák z Bělostoku Alfons Karny svůj život zasvětil sochání hlav pro něj významných (zejména polských) osobností. Dnes je tento výtvarník v podstatě pozapomenut, v jeho rodném městě však nalezneme Karneho muzeum, jež shromažďuje jeho dílo.

Pohled do expozice. Foto: Martina Cihlářová

Na tento svatostánek Karneho narazili Jasanský a Polák náhodou při svých cestách po Polsku. Expozice, sestávající se skoro výhradně z mužských „hlav“, je svým zjevem, uspořádáním a snad i patosem zaujala. Rozhodli se jí tedy po svém zvěčnit a vytvořili sérii portrétních fotografií soch přímo na místě tak, jak jsou nainstalovány.

Velkoformátové fotografie nemají žádné popisky, cyklus promlouvá jako celek. Foto: Martina Cihlářová

Vznikl tak soubor rozdělený v Domě fotografie na dvě části. Ve spodním patře nalezneme barevné fotografie, v horním snímky černobílé. Naskýtá se tudíž možnost snadno porovnávat vyznění a působení série v té či oné podobě.

Černobílé snímky. Foto: Martina Cihlářová

Jasanský a Polák se dle svých slov snaží „najít téma, které pak banálně, co možná nejvšedněji zpracováváme“. V případě pojetí až trochu bizarní Karneho sochařské expozice se jim ovšem podařilo vytvořit i vizuálně velice působivé obrazy. Zejména v barevném provedení jsou samotné fotografie velice fotogenické. I to lze vnímat jako jeden ze zdánlivých či skutečných protismyslů, se kterými si výstava pohrává.

První patro výstavy. Foto: Martina Cihlářová

Expozice byla zahájena v rámci letošního Fotograf Festivalu a potrvá do 12. ledna 2020.

Dvě "hlavy". Foto: Martina Cihlářová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům fotografie nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!