Nejkrásnější romantické příběhy napříč stoletími

Nejkrásnější romantické příběhy napříč stoletími 

Ve školních lavicích nám předkládali příběh Romea a Julie od Williama Shakespeara a Máj Karla Hynka Máchy jako jedny z nejromantičtějších knih vůbec. Ale co je tak romantického na otcovraždě nebo čtrnáctiletých dětech, které se po jednom dni od seznámení zabijí? Raději sáhněte po nejkrásnějších romantických knihách, které vás donutí zamilovat se znovu a znovu – alespoň na pár hodin.

Pýcha a předsudek (1813)

Pýcha a předsudek, napsaná na počátku 19. století Jane Austenovou, je jednou z nejromantičtějších knih vůbec. Není to láska na první pohled. Ani na ten druhý. Pan Darcy shledává Elizabeth nepříliš pěknou a všední. Elizabeth zase opovrhuje jeho arogancí, pýchou a nadřazeným chováním. Jejich cesta k sobě je dlouhá a spletitá, oba bojují s vlastní pýchou a předsudky vůči společenským vrstvám, ve kterých se pohybují. Pan Darcy časem začne obdivovat Elizabethinu divokou nepěstěnou krásu, nebojácnost, sečtělost a názory. Elizabeth zase nahlédne za tvrdou slupku a uvidí velkorysého a nesobeckého muže. To vše se odehrává na pozadí života střední a vyšší anglické společnosti na přelomu 18. a 19. století.

 

Noc na Karlštejně (1884)

Historická divadelní hra Jaroslava Vrchlického z konce 19. století pojednává zejména o době Karla IV., o samotném panovníkovi a životě na Karlštejně, kde je ženám vstup zakázán. Odehrávají se tam ale i dva akty lásky. I přes zákaz přijíždí královna Alžběta, novopečená choť Karla IV, která miluje svého manžela, stýská se jí, jelikož od jejich svatby měl samé panovnické povinnosti. Druhou ženou na Karlštějně je neť purkrabího Alena, která se proplížila v přestrojení za pážete, protože má s tatínkem dohodu, že pokud přečká noc na Karlštejně, aniž by někdo objevil, že je žena, nebude jí bránit ve sňatku s panem Peškem. Této knize nechybí humor ani romantika.

 

Manon Lescaut (1940)

„Manon je můj osud, Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych.“ Tak zní úryvek jevištní básně od Vítězslava Nezvala z první poloviny 20. století. Příběh pojednává o lásce božské Manon a chudého rytíře Des Grieux, dvojice, která by pro sebe udělala vše možné i nemožné. Manon se nechává zahrnovat dary bohatých Duvalů a domnívá se, že tím pomáhá svému milému. Její rytíř je zase ochoten odejít z řádu. Oba chybují, klopýtají, mýlí se, bojují s intriky a nedůvěrou, trpí a umírají – ale vše jen s těmi nejčistšími úmysly. Kniha nadchne každého, který ví, jaké to je být bláznivě zamilovaný.

 

Zápisník jedné lásky (1996)

Zápisník jedné lásky z konce 20. století pochází z pera Nicholase Sparkse, jednoho z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Jeho romány jsou vždy o lásce, osudu, víře a většinou končí špatně. Tohle ale není jeden z nich. Příběh Allie a Noaha čtenáře přivádí do Jižní Karolíny v roce 1946. Noah se po druhé světové válce vrací domů a stále vzpomíná na krásnou Allie, se kterou před čtrnácti lety poznal pravou lásku, a nemůže zapomenout na to jedno společně strávené léto. Allie ho však vyhledala, aby se s ním setkala naposledy. Podle knihy je natočen i stejnojmenný film. A ani s jinými knihami od Nicholase Sparkse nešlápnete vedle. Za zmínění stojí například kniha Nezapomenutelná cesta (film Dlouhá cesta), Milý Johne (film Milý Johne), Poslední píseň (film Poslední píseň), či Ve tvých očích.

 

Krásná katastrofa (2013)

Krásná katastrofa od Jamie McGuire je rozhodně nejkrásnějším romantickým příběhem 21. století. Abby a Travis jsou naprostými protiklady. Abby nepije, nosí svetříky a na univerzitu přijela za novým začátkem. Travis je potetovaný boxer vydělávající si na nelegálních zápasech. Dohromady je dostane sázka a u sebe je udrží bezpodmínečná a bláznivá láska.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!