#MuzeumJinak: Vrtačky a sekačky Ostraváci vyměnili za současné umění. V bývalém hobbymarketu vznikla galerie PLATO

#MuzeumJinak: Vrtačky a sekačky Ostraváci vyměnili za současné umění. V bývalém hobbymarketu vznikla galerie PLATO 

Oživování zapomenutých, chátrajících budov a míst se stává v posledních letech velkým tématem. Objevuje se řada organizací zachraňující nevyužívané domy, kancelářské prostory, továrny či obchody. V jedné takové opuštěné budově se nachází ostravská galerie PLATO.

Nedaleko proslulé ulice Stodolní v centru Ostravy se nachází dlouho opuštěná hala bývalého hobbymarketu Bauhaus. Stavba byla dlouhá léta nevyužívána, až se do ní jednoho dne – konkrétně 11. dubna 2018 – nastěhovala městská galerie PLATO Ostrava. Ta v roce 2017 převzala aktivity projektu Galerie města Ostravy / PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava.

Z hobbymarketu do jatek

Prostor bývalého hobbymarketu by galerie měla využívat čtyři až pět let. Poté by se dle plánu měla novým sídlem stát historická budova městských jatek sousedící se současným domovem galerie. Stavba z roku 1881 bude přestavěna podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného a studia KWK Promes.

Autenticita hobbymarketu je podpořena směrovými cedulemi

Instituce představuje současné podoby zejména vizuálního umění. Kromě výstav se zde konají panelové debaty, projekty, workshopy, divadelní představení i koncerty. Výstavní prostor doplňuje knihovna, bistro, prodejna, zahrada a funkční zázemí.

PLATO Ostrava je skvělým příkladem toho, co se dá vykouzlit z nevyužívaného prostoru, čekajícího, co mu osud připraví. Na první pohled prázdná hala, zvenčí příliš nezajímavá, uvnitř ukrývá 5 000 m2 určených pro prezentaci současného umění. Vrtačky, hřebíčky a sekačky nahradily počiny současných umělců a uměleckých projektů.

Výstava Garden of the Future

Ohlasy jsou více než skvělé. Ostrava vytvořila oživením zavřeného kutilského supermarketu prostor evropských rozměrů, ze kterého dýchá unikátní atmosféra. Galerie zachovala směrové cedule – ‚Vše pro zahradu‘, ‚Stavebniny‘. Pozůstatky kutilského ducha na návštěvníky však dýchají nejen ze zdí. Umělkyně Barbora Zentková a Julia Gryboś do původní podlahy zakomponovaly „ostatky“ ráje kutilů. Podlaha se tak stala velkým plátnem a konceptuální akcí.

Současné umění pohledem PLATO Ostrava

Galerie poskytuje zázemí tvůrcům, jejichž umělecké počiny zapadají do definice současného umění z globální perspektivy. Kurátoři hledají adekvátní formáty pro prezentaci a snaží se porozumět podobám, povaze i záměrům umělců ve specifických podmínkách, které místo nabízí. Zároveň zde dochází k vystavování v kontextu dalších oborů a vědních disciplín a v kontextu mezinárodním. Kurátoři se však snaží také iniciovat vznik nových děl a uměleckých projektů či formátů prezentace umění.

Součástí prostoru je mimo jiné také knihovna.

PLATO věří, že současné umění vyžaduje prezentaci v nestandardním zázemí, umožňující interakci s publikem. Současné umění není statické, neustále se vyvíjí a vyvíjet by se měly i výstavní prostory. Ty by se měly přizpůsobovat nejen potřebám umělců a jejich děl, ale také publiku, které se stává čím dál tím náročnější.

Pocta Bauhausu v bývalém Bauhausu

do 5. ledna můžete v galerii PLATO navštívit instalaci bauhausTWINS, která slouží také jako platforma pro diskusní a vzdělávací programy. Výstava vznikla ve spolupráci s festivalem re:bauhaus, pořádaném v roce stého výročí založení Bauhausu. Dochované prvky fasády budovy slavné umělecké školy Bauhaus v Desavě byly recyklovány a přetvořeny do podoby monumentální prostorové struktury, která skvěle pracuje v prostorem bývalého hobbymarketu.

Zvenku hobbymarket, uvnitř umělecký site-specific prostor.

Autory průchozí instalace, využívající prvky z průčelí Atelierhaus z Bauhausu, jsou Robert K. Huber a členové studia zukunftsgeraeusche, což je interdisciplinární výzkumná platforma zaměřená na architekturu, mezioborové vzdělávání, urbanistický a společenský výzkum a udržitelný rozvoj.

PLATO Ostrava vzniklo 1. července 2016 z iniciativy města. Jedná se o jedinou městskou instituci věnovanou vizuálnímu umění bez budování vlastní sbírky. Existenci předcházel projekt nacházející se v letech 2013 až 2016 v Dolní oblasti Vítkovice.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!