Film Panství Downton mísí nostalgii s patosem. Zachoval si však správnou britskou atmosféru včetně humoru

Film Panství Downton mísí nostalgii s patosem. Zachoval si však správnou britskou atmosféru včetně humoru70%

Po šesti sériích oblíbeného britského seriálu Panství Downton jeho autoři do světa vypustili celovečerní film, který příběh uzavírá. Tvůrcům se v něm podařilo zachovat ducha Anglie 20. let minulého století v prostředí velkolepého rodinného sídla, neubránili se však patosu a příliš mnoha zápletkám bez většího přesahu.

 

V prostředí anglického panství 20. let v novém filmu Panství Downton zažíváme dvě hodiny rodinných intrik, romantických zápletek a vzpomínek. Ze seriálu známé postavy nakonec dojdou k závěru, že právě samotné panství je to, co je všechny spojuje a pro co budou nadále bojovat, i když doba a poměry už dávno nejsou a nebudou stejné.

Kromě ústředního děje, který se točí kolem náhlých příprav na příjezd britského krále, sledujeme osudy postav, které žijí či pracují v panství Downton, a které se po svém vypořádávají jak s nečekanou zprávou, tak se svými životy v měnících se anglických poměrech. Není snadné se vyznat v rodinných i citových vztazích mezi nimi. Pro někoho, kdo neviděl seriál nebo si ho tak dobře nepamatuje, je to spíš nemožné. Pochopení děje to však zásadně nebrání.

Ve filmu nechybí i příjemná dávka typicky britského humoru, kterým oplývá zejména postava staré hraběnky Violet Crawleyové, ztvárněné výborně herečkou Maggie Smithovou. Její tvrdohlavost a sarkastické poznámky ji rozhodně činí jednou z nejvýraznějších postav filmu, ještě když se k tomu přidá mírně patetický závěrečný rozhovor s její vnučkou Mary a pohled, který si vymění při tanci.

V malých a občas nedokonale nebo příliš rychle dotažených zápletkách, které obklopují hlavní dějovou linku, najdeme zajímavá témata jako změny v chápání služebnictva a jejich emancipace vedoucí k prolínání světa těch „nahoře“ a těch „dole“. S postavou majordoma Barrowa dojde i na téma homosexuality, která byla v té době naprosto nepřípustná. Divák se dočká i klasicky pohádkové odplaty těm, kteří se pro svou nabubřelost neumějí chovat hezky.

Pod egem a pudrem se tak všechny postavy odkrývají jako v podstatě obyčejní lidé, kteří hledají štěstí pro sebe a své blízké. Žádnou další velkou pravdu v ději nehledejme. Kromě toho ale filmu prospívá krásná výprava včetně dobových kostýmů, záběrů na celou budovu panství i její pozemky včetně zahrad za západu slunce za zvuků symfonické hudby.

Patos se tak mísí s nostalgií a umírňuje je třeba výše zmíněný britský humor. Hezkou atmosféru dvouhodinovému snímku dodává i britský přízvuk postav včetně regionálních akcentů třeba Ira Toma Bransona a pomocné kuchařky Daisy. Filmu by prospělo mírné zkrácení i méně zápletek, které by mohly být naopak více rozvedené. Komu se ale líbil seriál, toho film pravděpodobně uspokojí a zanechá v něm pocit pěkně ukončeného tolikaletého setkávání s postavami v panství Downton.

Foto: Moviefan

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Panství Downton

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!