Muzikál Voda nad vodou má po premiéře. Hity kapely Elán zvedly návštěvníky ze židlí

Muzikál Voda nad vodou má po premiéře. Hity kapely Elán zvedly návštěvníky ze židlí70%

Divadlo Kalich zahájilo novou divadelní sezónu v pořadí již druhým muzikálem založeném na hitech kapely Elán. Po Osmém světadílu přišla Voda (a krev) nad vodou, která na původní Elánovku nijak nenavazuje, byť ji několikrát zmiňuje. Prim hrají opět nesmrtelné písně a výjimečné pěvecké výkony.

Muzikál Voda (a krev) nad vodou přichází osm let po premiéře oblíbeného Osmého světadílu. Přestože mají obě inscenace zcela odlišný příběh a nové hrdiny, společných toho mají mnoho. Obě kromě toho, že staví na písních slovenské kapely Elán, parafrázují velké klasické literární dílo a převádí ho do současné doby. Na divadelních prknech Divadla Kalich se tak ve čtvrtek 5. září premiérově představil novodobý Hrabě Monte Christo. 

Pozornost na sebe nový muzikál poutá ale především díky hudbě skupiny Elán. Už v Osmém světadílu kapela poznala, že jsou její skladby u režiséra Jána Ďurovčíka v dobrých rukách. Možná i proto napsal přímo pro novou inscenaci Vašo Patejdl zbrusu novou píseň Vinny, nevinny. I tentokrát dostávají známé písně nový kabát a nedrží se hranic originálu. A to je dobře. Některá čísla jsou díky novým aranžím naprosto famózní.  

Voda nad vodou vsadila na mnoho tradičních muzikálových tváří, které se objevují i v Osmém světadílu. Nechybí Jan Kříž, Roman Tomeš, Michal Pleskot, Michaela Tomešová či Zbyněk Fric. Na premiéru ale vyslal Ďurovčík Mariannu Polyákovou, absolventku muzikálového herectví na JAMU. Ta předvedla výborný pěvecký, ale i herecký výkon a před svými zkušenějšími alternacemi Marií Křížovou a Michaelou Tomešovou se rozhodně nemusí stydět. 

Zatímco hudební stránce se nedá nic vytknout, Voda nad vodou naráží na tradiční prokletí českých muzikálu. Děj není příliš originální, je velice předvídatelný a již po první polovině by mohl návštěvník odejít domů s tím, že je mu naprosto jasné, jak to celé dopadne. Místy je vidět úporná snaha tvůrců hledat jakékoliv spojnice mezi jednotlivými hity. Ty jsou navíc publiku v některých případech až zbytečně představované. Podobně jako na běžných koncertech herci nejprve řeknou v určitém kontextu název písně a poté spustí hudba. Šmrnc pak postrádají i rádoby vtipné scény z věznice postavené na prvoplánovém humoru. 

Mezi originálními a chytře řešenými kulisami, které společně se světelnou show vytváří zajímavou atmosféru, tak probíhají skvělá pěvecká čísla a na muzikál velmi slušné herecké výkony. Ze skupinových scén čiší energie. Herci dávají do vystoupení vše, což dokáže publikum ocenit a možná jim na konci odpustí i ten slabší příběh. Všem je totiž jasné, že tento muzikál drží nad vodou právě nezapomenutelné hity kapely Elán.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!