Přehled vinobraní na Moravě: kam za dobrým vínem a kulturním programem?

Přehled vinobraní na Moravě: kam za dobrým vínem a kulturním programem? 

Pálavské vinobraní v Mikulově je za námi, spousta dalších vinobraní na Moravě před námi! Nabízíme tipy, kde nejenom ochutnáte burčák a víno, ale zároveň se pobavíte během kulturního programu.

Znojemské historické vinobraní

Tradiční vinobraní oděné do historického hávu tentokrát připadá na víkend od pátku 13. do neděle 15. září. Stálí návštěvníci se jako vždy dočkají slavnostního průvodu krále Jana Lucemburského a královny Elišky Přemyslovny a kromě ochutnávek vín a burčáku se můžou těšit na nabitý hudební program, v němž nechybí koncerty zvučných jmen domácí scény, jako jsou Jelen, Mandrage, Miro Žbirka, Olympic nebo Mirai. Centrum města obsadí také rytíři nebo třeba orientální tanečnice. Láká vás i procházka po Znojmě? Podívejte se na naše tipy.

Novosedelské sklepy open

Třináct vinných sklípků v Novosedlech nedaleko Mikulova otevře své brány pro návštěvníky v sobotu 14. září. K degustaci zde bude k dispozici bezmála sedmdesát osm vzorků vín. Celodenní program nabídne i výstavu vinařského nářadí a pomůcek, vystoupení cimbálové muziky, taneční zábavu nebo ochutnání rozmanitých specialit od čerstvého kozího sýra přes grilované maso po kotlíkový guláš.

Hlohovecké vinobraní

Oslava vinné révy v jihomoravské obci Hlohovec láká na originální energy drink „burčák“ a vína přímo od tamějších výrobců. Během sobotního odpoledne 14. září se na pódiu vystřídají skupiny Žlutý pes, The People, W Band, Lohovecké děti nebo CM Kamenica. Pro nejmenší návštěvníky budou nachystány atrakce.

Bzenecké krojované vinobraní

Víno z Bzence je známé po celé republice a v minulosti ho zde na svých cestách ochutnali mimo jiné Petr Bezruč, Mikoláš Aleš nebo Svatopluk Čech. V pátek 20. a v sobotu 21. září ho budou mít možnost degustovat návštěvníci vinobraní, které nebude jenom o révě. V průběhu víkendu se představí šermíři, mažoretky nebo hudebníci. Ve slavnostním krojovaném průvodu nebude chybět bůh vína Bakchus s nymfami, hraběnka nebo krojované chasy dětí. Hlavní program doplní přehlídka historických jaguarů nebo expozice starých pohlednic města.

Valtické vinobraní

Víno, burčák a dobrá nálada – to je krédo vinobraní v areálu Lednicko-valtického zámku, které se uskuteční v pátek 4. a v sobotu 5. října. Během dvoudenní slavnosti návštěvníky čekají vystoupení folklorních souborů, koncerty známých českých interpretů nebo krojovaný průvod Valticemi.

Vrbovecké vinobraní

Pokud se v sobotu 26. října budete pohybovat blízko vesnice Vrbovec na Znojemsku, neměli byste přehlédnout tamější vinobraní. Čeká vás slavnostní průvod s vinaři k historickému kládovému lisu nebo tradiční lisování posledního hroznu vinobraní za zvuků cimbálové muziky, šenkýřka zase bude ukládat kozla na zimu do sklepa. Na závěr dne se koná večerní zábava, kde si zatancujete, ochutnáte kvalitní burčák, mladá i starší vína a seznámíte se s historickými zvyky.

Podívejte se i na naše tipy na vinobraní v Čechách nebo v Praze.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!