RECENZE: Sheryl Crow zpívá na novém albu Threads s Johnnym Cashem, Keithem Richardsem i Ericem Claptonem. Jde jim to výborně

RECENZE: Sheryl Crow zpívá na novém albu Threads s Johnnym Cashem, Keithem Richardsem i Ericem Claptonem. Jde jim to výborně90%

Nové album Sheryl Crow "Threads" kromě jejího pronikavého hlasu doplňují i hlasy mnoha dalších hudebníků, se kterými zpěvačka spolupracovala. To má sice za následek nesourodost alba, ale na druhou stranu je velmi pestré, pohodové a hudebně zajímavé.

Akustickou kytaru a sebejistý sytý hlas Sheryl Crow nenechá kapela dlouho na holičkách. Brzy se k nim na jejím novém albu Threads přidá v celé své elektrické krásě. První píseň z něj, Prove You Wrong, se pak promění v propletené opakování refrénu a docela divokou hudební jízdu

Zklidnění přijde hned u Live Wire, bluesové písni, kterou doplňují pohodové konce slok a ve které se k Crow přidává i zpěvačka Bonnie Raitt a Mavis Staples. Jejich soulové hlasy píseň ozvláštňují natolik, že vám i s pěti minutami uteče podobně jako dvouminutová hitovka. Pohodovou atmosféru podtrhnou i závěrečné poznámky zpěvaček, z nichž sálá nadšení.

I další skladby na Threads udržují příjemnou náladu s profesionálním, přitom osobitým hlasem zpěvačky. Kromě výše zmíněných zpěvaček Sheryl Crow na albu spolupracovala s více než deseti hudebními kolegy, a to jak při nahrávání, tak i při samotné tvorbě skladeb. Najdeme mezi nimi i velká jména.

V písni Redemption Day zpěvačku střídá hluboký hlas Johnnyho Cashe a za doprovodu klavíru a houslí jí dodává napětí, které povolí při propojení Cashova hlasu se zpěvaččiným jemnějším projevem. V jedné z posledních skladeb na albu, Nobody’s Perfect, uslyšíme i královnu country a rocku Emmylou Harris.

Crow se přitom nebála ani zabrousit do zcela odlišných žánrů. Story of Everything třeba obzvláštňuje rapování Chucka D navazující na melismatický zpěv Crowové (jedná se o způsob zpěvu, kdy je v jedné slabice zazpíváno více tónů, typický třeba pro zpěv Whitney Houston). I samotná Crow zkouší rapovat ve skladbě Wouldn’t Want To Be Like You. Ke klasickému modernímu popu se pak vrací třeba s Cross Creek Road.

Kromě třinácti autorských skladeb, na jejichž tvorbě se však většinou podíleli i jiní hudebníci, se Crow na albu pustila i do několika cover verzí. Meditativní Beware of Darkness ze sólového alba George Harrisona All Things Must Pass z roku 1970 se k hlasu Crowové hodí, přidává se k ní navíc i Harrisonův přítel Eric Clapton.

Sheryl Crow si kromě Harrisona troufla i na cover Boba Dylana. Ve verzi jeho Everything Is Broken ji doprovází zpěvák Jason Isbell a spolu s výrazným kytarovým riffem tvoří úpěnlivý rock’n’roll. Sám Keith Richards jí sekunduje v cover verzi písně The Worst od jeho domovských Rolling Stones. Tato píseň je zase na rozdíl od jiných dost krátká, ale pomalá a až moc táhlá.

Duety tím ale zdaleka nekončí. Ze všech sedmnácti skladeb ve většině uslyšíme Sheryl Crow zpívat společně s mužským hlasem. A když ne s mužským, tak se ženským. Protože má ale každý jiného majitele a zazní v hodně odlišných písničkách, které spojuje mnohdy jen hlas Crowové, je album opravdu hodně pestré a souvislosti, jak se dá název alba Threads přeložit, mezi písněmi očividné nejsou. 

Nesourodost kompenzuje fakt, že si na albu každý najde svoje. Kromě popu, blues a rock’n’rollu na něm nechybí ani country zvuk třeba v písni Flying Bird a srdceryvné slaďáky Nobody’s Perfect a For the Sake of Love. Kromě výborného hlasu Sheryl Crow ale celé album Threads charakterizuje i pohodová atmosféra, díky níž se určitě hodí k poslechu třeba při jízdě autem.

Foto: BBC

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!