Jamie Cullum vystoupí poprvé v Praze se svou výjimečnou show. Doveze i novou desku

Jamie Cullum vystoupí poprvé v Praze se svou výjimečnou show. Doveze i novou desku  

Sinatra v teniskách. Takovou přezdívku si vysloužil britský zpěvák a klavírista Jamie Cullum, který je proslulý svou výjimečnou koncertní show. Tu dvakrát náležitě ocenili i pravidelní návštěvníci festivalu Colours od Ostrava, a to v letech 2009 a 2013. Příští rok se Jamie Cullum představí vůbec poprvé v české metropoli.

Jamie Cullum mění pohled svých fanoušků na jazz. Ten velmi vkusně a s lehkostí propojuje s popem. "Nikdy jsem se nesnažil předstírat, že žijeme v padesátých letech. Mám rád Beyonce, Massive Attack, ale stejně tak Cheta Bakera nebo Franka Sinatru," vysvětluje hudebník, který fanouškům servíruje třeba svérázné verze skladeb Cole Portera, Kurta Ellinga, Kanye Westa, Rihanny, Radiohead i White Stripes.

"Nejvíc mě inspiroval Herbie Hancock, můj první kontakt s jazzem. Pak jsem se do něho ponořil víc a propadl Milesu Davisovi, Theloniousovi Monkovi, Keithu Jarrettovi a Bradu Mehldauovi," říká Cullum, "ti všichni mají zásluhu na tom, jak dnes hraji." Kromě hry na klavír vyniká svým nakřáplým hlasem schopným s lehkostí přecházet od swingu až k rocku. Na svém kontě má tolik prodaných nahrávek, kolika se nemůže pochlubit žádný jiný britský jazzman. Nominován byl na cenu Grammy, na Zlatý glóbus i Brit Awards.

Collumova hudba zní nejen v koncertních halách a na festivalech, ale rovněž ve filmech, televizních seriálech a dokumentech. Od roku 2010 má svůj vlastní pořad na rozhlasové stanici BBC Radio 2, v němž posluchače seznamuje se světem jazzu, ale třeba i hip hopu a elektronické hudby. Mezi svými hosty měl takové osobnosti, jako jsou Paul McCartney, Clint Eastwood, Martin Freeman či Kate Bush. "Před mnoha lety jsem tento pořad začal dělat spíše jako takové zábavné dobrodružství, ani jsem nevěděl, kam mě to dovede," směje se devětatřicetiletý hudebník.

Jamie Cullum dojede do Prahy kvůli covidové pandemii až 19. května 2022, kdy vystoupí v prostorách O2 universum. A ti, kteří už jeho talent někdy naživo poznali, ví, že to bude skutečně nezapomenutelný koncert. Cullum během své show přechází od jazzu k popu a nazpět. Bubnuje na piáno, beatboxuje, padá ze židličky, aby vzápětí vylezl na klavír s pivem v ruce. Fanouškům navíc přiveze novou desku Taller.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

O2 universum nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: O2 universum

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!