Divadlo Na zábradlí vstupuje do další sezóny s novým vizuálem. Chystá autorská díla i literární klasiky

Divadlo Na zábradlí vstupuje do další sezóny s novým vizuálem. Chystá autorská díla i literární klasiky 

V pražském Divadle Na zábradlí startuje divadelní sezóna, která přináší spoustu novinek. Kromě řady premiér, zahraničního hostování či nových hereckých tváří se návštěvníci setkají s novým vizuálním stylem z dílny Studia Najbrt.

Proměna vizuálu divadla, pět premiér, příchod mladých hereckých tváří – to je jen střípek z toho, co čeká Divadlo Na zábradlí v nadcházející sezóně 2019/2020.

Stávají repertoár divadla bude v letošní sezóně obohacen celkem o pět premiér, což je o jednu víc, než je Na zábradlí běžné. „Snažili jsme se oslavit tvůrce, kteří nás nějakým způsobem v poslední době zaujali. Jde zejména o mladé autory," přiblížila připravovaný repertoár umělecká šéfka souboru Divadla Na zábradlí Dora Viceníková.

V říjnu se diváci mohou těšit na zpracování povídkové knihy amerického prozaika Davida Fostera Wallace Krátké rozhovory s odpornými muži v režii Adama Svozila a Kristýny Jankovcové, jejíž přípravy jsou již v plném proudu. Premiéra se koná v pátek 18. října.

Čtená zkouška inscenace Krásné rozhovory s odpornými muži

V literárních vodách zůstane divadlo i u v pořadí druhé premiéry, která se uskuteční 6. prosince. Jedná se o dramatizaci románu Josepha Conrada Tajný agent kmenového režiséra Divadla Na zábradlí Davida Jařaba.

V příštím roce dostanou prostor čerství absolventi DAMU Petr Erbes a Boris Jedinák se svou autorskou inscenací Kyjem po kebuli aneb Zpráva o dobrovolné smrti jednoho z diváků. Hra vychází z dopisů a odkazu českých jezuitů, kteří odjeli za oceán a už se nikdy nevrátili. „Jejich práce nás natolik zaujaly a oslovily, že jsme se rozhodli tuto inscenaci přidat jako tu pátou k původně plánovaným," vysvětlila Viceníková. Na tento vskutku výrazný autorský počin se můžete těšit od 21. února 2020.

Jaro se ponese ve znamení dvou inscenací. V dubnu se chystá premiéra Na břevno režiséra Jana Prušinovského a scénáristy Jaroslava Žváčka, kteří spolu spolupracovali například na filmu Kobry a užovky. Na jeviště Divadla Na zábradlí vstoupí s původním textem na téma „Může ošklivý člověk beze škol dosáhnout životního štěstí?“. Nadcházející sezónu ukončí jevištní adaptace klasického románu Honoré de Balzaca Ztracené iluze, které se chopí kmenový režisér Jan Mikulášek.

Do dalšího období v novém kabátě

Tak, jak se mění módní trendy a styly, i divadlo si již zasloužilo obléknout se do modernějšího hávu, odrážejícího poetiku divadla. Do sezóny 2019/2020 tak vstupuje s novým grafickým vizuálem, součástí kterého je také redesign dosavadního loga. Nový kabát ušilo Studio Najbrt, z jehož dílny pochází například plakát karlovarského festivalu či vizuální identita Národní galerie.

Proměněná identita se vrací ke staré značce Libora Fáry ze 60. let. Podle slov Aleše Najbrta není vždy nutné tvořit něco nového, proto se po konzultaci s vedením divadla rozhodli pro redesign někdejšího loga. „Odstraněním nápisu Divadlo Na, který byl původně součástí značky, jsme získali „pouze“ název Zábradlí, který je pro divadlo dnes již zažitý a pro funkci značky ideální," představila staronové logo grafická designérka Andrea Vacovská ze Studia Najbrt.

Historie loga Divadla Na zábradlí

Další prvky grafického vizuálu, jako jsou měsíční programy, vizitky či exteriér divadla, jsou inspirovány scénografií a kostýmy spojené s působením současného souboru. Je založený na výrazné typografii a autorskému výtvarnému pojetí. Grafika tak již nepracuje s tvářemi herců. „Logo funguje spíše jako drobný podpis a spojuje se s výraznou typografii, která se objevuje v různých tiskovinách. Postupně se objeví i v interiérech divadla, kde bude nový vizuál také figurovat," dodala Vacovská.

Atributy, rekvizity a další objekty her se budou objevovat na plakátech nových inscenací a v detailech se stanou dominantními prvky i v tiskovinách. Nejvýrazněji se nový vizuál divadla promítne do stylu plakátů připravovaných představení. 

Bohatší divadelní zážitek díky doprovodnému programu DNz2

I letos přinese divadlo vedle samotných představení také doprovodný program DNz2. Pod vedením absolventů Katedry výchovné dramatiky DAMU jsou k jednotlivým inscenacím připravovány speciální workshopy.

Diváci tak mohou zažít divadlo i trochu netradičním způsobem. V průběhu nevšedních úvodů k jednotlivým představením je zkušení lektoři provedou principy a poetikou dané inscenace a pomohou jim otevřít mysl tak, aby si odnesli hlubší kulturní zážitek. Chybět ale nebudou ani tradiční dramaturgické úvody a diskuze s tvůrci jednotlivých inscenací.

Foto: archiv Divadla Na zábradlí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!