Herní novinky #1: Gamescom 2019 je minulostí. Co vývojáři hráčům nabídli?

Herní novinky #1: Gamescom 2019 je minulostí. Co vývojáři hráčům nabídli? 

Je za námi další Gamescom. Druhá největší videoherní akce na světě zaměřená, oproti americké E3, která cílí výhradně na novináře, na "obyčejné" hráče. Na výstavu se tak dostane v podstatě kdokoliv, kdo si zaplatí velmi dostupné vstupné. Horší je to pak s počtem návštěvníků, kdy se u největších videoherních lákadel tísní lidé v několikahodinových frontách. Na co si hráči rádi počkali?

Letos se do Kolína nad Rýnem podívalo téměř čtyři sta tisíc lidí a prostory výstavy se svou rozlohou vyrovnaly již zmíněné E3. Gamescom je prostě velká akce, které se účastní vývojáři všech velikostí. Tady je souhrn toho nejzajímavějšího, co letos hráčům nabídl.

Nintendo

Nintendo započalo výstavu svojí Indie World Showcase konferencí. Půl hodinky zabralo povídání hlavně o hrách na Switch, které jsme ale povětšinou viděli už na E3. Mezi novinkami, které známe z PC, ale na Switchi zatím nebyly dostupné, jsou například Superhot - vizuálně zajímavá střílečka, kde se čas hýbe, jen pokud se hýbete vy, nebo Hotline Miami - pixel art střílečka z top down pohledu, která se nebojí ukázat krev. V neposlední řadě došlo i na Ori and the Blind Forest - nádherně vizuálně zpracovanou platform skákačku, která se příští rok dočká pokračování.

Na konci panelu se dostalo i na ukázku ze Zaklínače 3. Na videu byl vidět značný grafický downgrade, ale to, že se na Switchi vůbec podařilo tak obrovskou a náročnou hru rozběhnout, je úctyhodné. Zaklínač by měl vyjít na konci tohoto roku.

Na řadu přišel i samotný stánek Nintenda, kde si lidé mohli vyzkoušet plno dalších her a ti šťastnější i nový Nintendo Switch Lite. Nintendo vydání nových modelů Switche oznámilo už před pár měsíci v ležérním postu na twitteru. Nový Lite do ruky ale i tak dostali jen vybraní lidé za zavřenými dveřmi. Dojmy z Litu se shodují v několika věcech. Oproti klasickému Switchi má podstatně zmenšenou uhlopříčku a je i o dost lehčí a jednodušeji přenosnější konzole. Vzdává se také přepojování hry na televizi pomocí zadockování. Stává se z něj tedy opravdický handheld, ne jakýsi hybrid jako u klasického Switche.

Největší nevýhodou je, že se na Lite nebudou prodávat všechny hry. Nintendo Switch Lite bude vycházet v září tohoto roku s cenovkou 200 dolarů, tedy necelých 5 tisíc korun, a přinese s sebou ještě jeden model, který nahradí prodej aktuálního Switche. Jediné, co však nabídne, je o 70 % větší kapacita baterie.

Sony

Jelikož se Sony letos neúčastnilo konference E3, byli hráči natěšeni, s čím se blýskne na Gamescomu. Jako první nám představilo duchařský interaktivní film Erica, který byl po konferenci okamžitě dostupný ke stažení z PS storu. Oznámení pokračování se dočkalo Little Nightmares - hororová puzzle platform skákačka, nebo Kerbal Space Program. U velkých AAA titulů jsme se bohužel nedozvěděli nic nového a to ani v souvislosti s Playstation exkluzivitami The Last of Us 2 nebo Ghost of Tsushima. Předpokládá se ale, že jejich vydání by mohlo přijít začátkem příštího roku.

Větší radost návštěvníkům udělal Hideo Kojima, který se osobně do Kolína podíval a snažil se objasnit příběh jedné z nejočekávanějších her tohoto roku, Death Stranding. Jestli se mu to povedlo, je už diskutabilní. Story trailer se snaží objasnit některá tajemství, jako třeba co znamenají miminka ve skleněných nádobách nebo co má za lubem postava ztvárněná hercem Madsem Mikkelsenem. Na konci diváci viděli ještě krátký gameplay segment, ve kterém nám hlavní charakter Norman Reedus představil mechaniku vyprazdňování měchýře. Po zhlédnutí všech trailerů a nových informací se stále neodvažujeme přiblížit, o čem přesně hra bude nebo jak se bude hrát. Death Stranding tak zůstává kromě očekávání i dílem, o kterém zároveň nikdo nic neví.

Na závěr nezapomínáme zmínit, že jsme neočekávali nic bližšího ohledně konzole Playstation 5. A Sony v tomto ohledu skutečně nepřekvapilo.

Microsoft

Microsoft přijel na Gamescom ve velkém. Počet jeho stánků na show flooru byl obrovský. Největší prostor dostaly jejich vlajkové lodě Gears 5 - kde se nám představil herní mod Horda - a Borderlands 3 - komiksově stylizovaná co-operativní střílečka. Čas dostal i Greedfall - zanedlouho vycházející single player pirátské RPG - a velkou pozornost přitáhl také nový projekt od tvůrců Layers of Fear, Blair Witch. Ten se nám ukázal již na E3, ale nyní jsme dostali nový gameplay trailer. Blair Witch vyšel 30. sprna a nese si na metacritic hezké hodnocení 7,2. Slibované informace ohledně nového Age of Empires bohužel do Kolína nad Rýnem nedorazily, stejně jako cokoliv o nové generaci Xboxů.

Ti ostatní

Mezi další novinky, které stojí za to zmínit, patří předělávka už dvacet let starých Commandos 2 a Pretorians. Vycházet by měly ještě letos. U nového dílu ze série Need for Speed s poditutlem Heat neočekáváme nějakou razantní změnu oproti předchozím automobilovým honičkám. Hra bude vycházet spolu s mobilní aplikací, kde si budete moci upravovat a tunit auta.

Velmi ambiciozně se tváří titul Predator: Hunting Grounds od vývojářů IllFonic, kteří mají na kontě Friday the 13th: The Game. Asymetrický multiplayer, jako je právě v Pátku třináctém, bude hlavní částí i v připravovaném Predátorovi. V rámci žánru musíme zmínit snad nejznámější a nejoblíbenější titul Dead by Daylight. Tomu spolupráce s Netflixem otevřela cestu k licencím Netflix Origins, a do hry se tak podívají postavy z úspěšného seriálu Stranger Things. Konkrétně tedy monstrum Demogorgon, přeživší Nancy a Steve a nová mapa odehrávající se v Hawkingově podzemním komplexu.

Strategie Wasteland 3 se na Gamescomu připomněla novým trailerem a přiblížením vydání, které je stanoveno na jaro 2020. DOOM Eternal zas představil nového nepřítele Huntera a Bethesda tak pomalu plní očekávání, že přinese nejlepšího Dooma v historii. Hra má pevné datum vydání 22. listopadu na všechny platformy včetně Nintenda Switch.

S dalšími herními novinkami se těšíme zase za týden. Časem vám na Infromuji nabídneme i recenze těch nejočekávanějších titulů.

Foto: Gamescom

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!