Filmový festival 3Kino letos reflektuje třicet let od pádu železné opony

Filmový festival 3Kino letos reflektuje třicet let od pádu železné opony 

Šestý ročník festivalu středoevropského filmu 3Kino se uskuteční od 10. do 15. října ve čtveřici pražských kin – Lucerna, Světozor, Atlas a Evald. Letošním leitmotivem jsou Ostrovy svobody, festival si připomene třicáté výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu.

Největší festival středoevropské kinematografie MFF 3Kino i během letošního ročníku nabídne nejčerstvější filmové novinky tamější produkce a přivítá řadu významných domácích i zahraničních hostů.

Tentokrát na pražskou přehlídku dorazí třeba polský režisér Janusz Majewski, který přiveze svůj nejnovější snímek, válečné drama podle jeho stejnojmenné knihy Černý Mercedes, které vypráví o záhadné vraždě na pozadí okupované Varšavy.  

Podzimní Prahu navštíví mimo jiné i polský režisér a scenárista Krysztof Zanussi, tamější filmařka Magdalena Lazarkiewicz nebo Kinga Dębska, maďarský režisér Attila Szász či slovenská herečka Vica Kerekes, z tuzemských tvůrců přijedou režiséři David Ondříček nebo Václav Marhoul.

Letošní program zahrnuje šedesát projekcí snímků polské, maďarské, slovenské a české produkce. Od aktuálního ročníku bude festival soutěžní přehlídkou, vůbec poprvé rozdá ocenění v kategorii hraný film, o nichž rozhodne porota složená z odborníků.

Od 20. září najdou zájemci na webu festivalu podrobnější informace o denním programu, setkání s hosty, workshopech či doprovodných akcích a v neposlední řadě také o rezervaci vstupenek.

Ze snímku Černý Mercedes. Foto: archiv culture.pl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!