Mikulov láká na vinobraní i řadu přírodních a historických památek

Mikulov láká na vinobraní i řadu přírodních a historických památek 

Již tento prodloužený víkend od pátku do neděle vypukne v Mikulově tradiční Pálavské vinobraní. Kromě bohatého kulturního programu a ochutnávání výborného burčáku i zdejších vín vás malebné moravské město okouzlí i řadou svých historických a přírodních památek.

Zámek Mikulov

Zámek Mikulov byl založen pravděpodobně již ve 13. století jako zeměpanský hrad. Svou dnešní podobu získal přestavbou provedenou za Dietriechsteinů v roce 1719. Při ústupu německé armády v roce 1945 však do základů vyhořel a následně byl v 50. letech znovu obnoven.

K jeho nejzajímavějším částem patří zámecká knihovna, sál předků či zámecký sklep s obřím sudem. Naleznete zde i několik expozic mikulovského Regionálního muzea, jež zámek v současnosti spravuje. Zámek je v září otevřen od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin, vstupné dle jednotlivých okruhů. V rámci Pálavského vinobraní je v jeho interiérech, na terasách i v zámecké zahradě připraven bohatý kulturní i vinařský program.

Horní synagoga

Tzv. Horní synagogu najdete v Husově ulici přímo pod mikulovským zámkem. Stavba pochází ze 16. století, po velkém požáru v letech 1719 –  1723 však byla zásadně přestavěna. Dnes je poslední dochovanou synagogou tzv. polského typu v České republice a slouží jako výstavní a koncertní síň. V září je otevřena k prohlídkám od úterý do neděle od 9:00 do 12:00 a  od 13:00 do 17:00 hodin. Vstupné 50/25 Kč.

Synagoga Mikulov. Foto: Karl Gruber, CC BY-SA 4.0

Kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava se nachází na místě původního románského kostela ze 12. století. S jeho výstavbou se započalo v 15. století, ale kvůli vpádu husitských vojsk byla dokončena až ve století 17. Při jižní straně kostela stojí renesanční věž s arkádovým ochozem. Na severní straně najdete patrovou oratoř a sakristii, pod kostelem se ukrývá Lobkovická krypta s kostnicí.

Historické náměstí

Přirozené centrum města vzniklo ve své dnešní podobě v posledních desetiletích 16. století přesunem původního náměstí do těsné blízkosti vstupu do zámku. Během první poloviny 17. století zde vyrostla řada renesančních domů, z nichž mnohé se dochovaly v nepříliš změněné podobě dodnes.

K těm významnějším patří dům U Rytířů se sgrafitovou výzdobou a tzv. kanovnický dům. Ozdobou náměstí je kašna se sochou Pomony s rohem hojnosti z počátku 18. století a monumentální barokní sousoší Nejsvětější Trojice z let 1723 –  1724. Středověké jádro města je dnes prohlášeno za městskou památkovou rezervací.

Historické náměstí v Mikulově. Foto: Herbert Frank, CC BY-SA 2.0

Dietrichsteinská hrobka

Na místě dnešní Dietrichsteinské hrobky stávala od 20. let 17. století loretánská kaple, okolo níž byl později vystavěn kostel svaté Anny. Ten dostal na počátku 18. století monumentální dvojvěžové průčelí. V roce 1784 zasáhl Mikulov další požár, při němž byla loretánská kaple zničena a kostel sv. Anny vážně poškozen. V letech 1845 – 1852 byl proto areál upraven na hrobku rodu Dietrichsteinů. Areál hrobky je veřejnosti v září přístupný od pondělí do neděle od 10:00 do 17:00 hodin, vstupné činí 70/50 Kč. 

Dietriechsteinská hrobka. Foto: Paveln4, CC BY-SA 3.0

Svatý kopeček

Svatý kopeček je nepřehlédnutelnou dominantou a významným poutním místem přímo nad historickým centrem Mikulova. Na vrcholu, na který vede cesta lemovaná kapličkami křížové cesty, vás okouzlí kaple svatého Šebestiána, zvonice a kaple Božího hrobu, stejně jako nádherné výhledy na město i do okolní krajiny.

Svatý kopeček. Foto: Huhulenik, CC BY-SA 3.0

Židovský hřbitov

Židovský hřbitov v Mikulově patří k nejvýznamnějším památkám svého druhu v České republice. Zřízen byl pravděpodobně již kolem poloviny 15. století, nejstarší dochovaný náhrobek pochází z roku 1605. Dnes se na hřbitově nachází přibližně 4000 náhrobků, pochováni jsou zde i významní mikulovští a moravští zemští rabíni. Hřbitov je veřejnosti v září přístupný od pondělí do neděle od 10:00 do 18:00 hodin, vstupné 30/20 Kč.

Zřícenina Kozí hrádek

Kozí hrádek byl zbudován v 15. století jako dělostřelecká věž s ochozem a střílnami, která byla součástí předsunutého hradního opevnění a sloužila zároveň i jako prachárna.

Dnes funguje jako vyhlídková věž s nádherným výhledem na historické centrum Mikulova, nedaleký Svatý kopeček i široké okolí. Kozí hrádek je návštěvníkům přístupný, vlaje-li na jeho věži vlajka. Vstupné 25/15 Kč.

Kozí hrádek. Foto: Bernd Gross, CC BY-SA 4.0

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu leží na okraji Mikulova v přírodní rezervaci vrch Turold. Spolu s jeskyní Liščí díra tvoří 2,5 km dlouhý labyrint chodeb. V rámci prohlídky si s průvodcem projdete 350 metrů dlouhý úsek naučné stezky a geoparku v areálu bývalého kamenolomu v přírodní rezervaci Turold a následně 280 metrů dlouhou prohlídkovou trasu samotné jeskyně v níž uvidíte například Balvanitý dóm, Klenotnici, Netopýří dóm či síň U žraločí tlamy. Prohlídky vycházejí v září od úterý do pátku od 10:00 do 16:00 hodin vždy v celou hodinu, o víkendu dle zájmu návštěvníků od 9:00 do 16:30 hodin. Vstupné 120/100/60 Kč.

Úvodní foto: zámek Mikulov, Herbert Frank, CC BY-SA 2.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!