Novinka Roberta Galbraita alias J.K. Rowling nebo očekávaný román populární Delphine de Vigan. Přinášíme zářijové knižní tipy

 Novinka Roberta Galbraita alias J.K. Rowling nebo očekávaný román populární Delphine de Vigan. Přinášíme zářijové knižní tipy 

Září se stalo měsícem, kdy vychází naprostá většina nejočekávanějších knih letošního roku. Čtenáři se tak mohou těšit na novinku Petry Dvořákové, Roberta Galbraita nebo Delphine de Vigan. Připravili jsme si výběr těch nejzajímavějších knih, které by vám podle našeho názoru rozhodně neměly uniknout.

Skřítek - Antti Leikas

Skřítek je ojedinělým románem propojujícím finské podivno s magičností stověžaté Prahy. Hlavní hrdina příběhu spisovatele Anttiho Leikase se dlouhodobě věnuje bádání o životě trpaslíků. Jenže když už se zdá, že se jeho výzkum chýlí ke konci, začnou se dít zvláštní věci. Jako by nestačilo, že získá pocit, že ho ve ztichlých studovnách někdo sleduje. Na scéně se objeví trpaslík bez nohou - a záhadný telefonát, který oznámí, že chybějící končetiny jsou v pražské Maiselově ulici, tedy na místě, kde se podle legendy skrývá tajemný Golem. Výstřední autorův styl psaní tak nakonec vtáhne čtenáře do filozoficko-dobrodružné eskapády, která se stává závodem s časem. S časem, který může každým okamžikem vypršet.

Poslední valčík je můj - Zelda Fitzgeraldová

Poslední valčík je můj je jediným, silně autobiografickým, románem Zeldy Fitzgeraldové, manželky Francise Scotta Fitzgeralda, který napsala za necelé dva měsíce během pobytu v psychiatrické léčebně. Dílo, představující určitý protipól k Fitzgeraldově podobně laděné knize Něžná je noc, zachycuje příběh začínající baleríny Alabamy a jejího muže Davida, kteří na první pohled vypadají jako naprosto harmonický pár. Skutečnost je ale jiná, jejich manželství se kvůli žárlivosti a častým hádkám rozpadá. Alabama, která stejně jako její manžel patří k americké smetánce jazzového věku, se nakonec od Davida i své dcery odstěhuje, aby se mohla zcela věnovat své kariéře. Vše ale změní vážné zranění.

Delphine de Vigan - Vděk

Delphine de Vigan patří ve Francii mezi nejuznávanější a zároveň nejčtenější současné spisovatele, silnou čtenářskou základnu si ale autorka, která se ve svých dílech věnuje tíživým, závažným tématům, vytvořila i u nás. Hrdinkou její nové, jímavé, ale i humorné knihy je rezidentka domova pro seniory Michele Seldová zvaná Miška. Svérázná stařenka paradoxně k tomu, že pracovala jako korektorka v novinách, trpí postupující afázií, poruchou řečových schopností. Ztráta slov, která stařenka nahrazuje jinými, je sice zdrojem komična, zároveň se ale díky těmto “přeřekům“ dozvídáme leccos z její dramatické minulosti. Miščiny židovští rodiče byli deportováni a v dětství ji vychovávala cizí náhradní rodina. Miška vnímá svůj dluh a touží vyjádřit velkou vděčnost, kterou cítí, k čemuž cílí veškerou svoji zbývající energii.

Smrtící bílá - Robert Galbrait

„Viděl jsem, jak zabili dítě.“ S těmito slovy navštíví jednoho dne detektiva Cormorana Strika utrápený mladý muž a poprosí ho o vyšetření zločinu, jehož byl údajně svědkem jako malé dítě. Ačkoliv je mladík zjevně nevyrovnaný, jeho příběh zní věrohodně. Než se ale detektiv stihne zeptat na detaily, muž v panice uteče. Strike a jeho společnice Robin se ale i přes to pustí do složitého vyšetřování, které je zavede do mnoha zajímavých míst. Nová kniha J. K. Rowling alias Roberta Galbraita čtenáře opět zavádí do napínavého světa plného tajemství.

Chirurg - Petra Dvořáková

Po úspěšném románu Dědina vychází Petře Dvořákové nová kniha, tentokrát se autorka zaměřila na prožívání krize středního věku a na to, jak hledání vlastního smyslu může ovlivňovat životy našich blízkých.

Kariéra špičkového odborníka Hynka Grábla na pražské klinice předčasně končí kvůli jednomu karambolu s alkoholem. Následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? 

Pět ročních období - Jiří Klečka

Příběh Filipa začíná tam, kde jiné životní příběhy končí. Stojí s pětiletou dcerou nad hrobem své ženy Sylvie, která pro něj znamenala všechno. Proslavila se jako ilustrátorka dětských knih se sovím bojovníkem Kuliočkou. Během nečekané nemoci začala Sylvie pracovat na kresbách k dalšímu příběhu, který ale nestihla dokončit. Filip postupně zjišťuje, že si jeho žena moc přála, aby poslední příběh vyprávěl jejich malé dceři. Problém ale je, že za sebou nechala krásné ilustrace, ale ani písmenko textu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!