Divadlo Kámen uvede adaptaci Topolovy novely Citlivý člověk i upírskou burlesku

Divadlo Kámen uvede adaptaci Topolovy novely Citlivý člověk i upírskou burlesku 

Novou sezónu 2019/2020 zahájí pražská scéna Divadla Kámen hned dvěma premiérami – temnou hrou o otravě Sergeje Skripala Vražda u katedrály a posázavskou love story na motivy novely Jáchyma Topola pojmenovanou S citem. Chystá i netradiční zasazení improvizačního představení do historických prostor Invalidovny.

Barokní budova Invalidovny v pražském Karlíně ožije v úterý 10. září improvizačním nočním setkáním Eéliška kolem, kterým Divadlo Kámen zahájí podzimní sezónu. Účinkující Zdeňka Brychtová, Lenka Chadimová, Kristýna Suchá, Miroslav Paulíček a Petr Odo Macháček zde předvedou improvizaci jazzového typu, při níž mají nastíněné situace a k dispozici cosi jako akordy a aranžmá, výsledná podoba je však zcela na nich samotných.

Několik zdánlivě odlišných témat se prolne během nové inscenace Vražda u katedrály, kde se mísí motiv upírek navazujících erotický vztah s hlavním hrdinou se sondou do kauzy vraždy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Režie se ujal umělecký šéf Divadla Kámen Petr Odo Macháček, který se v tomto případě odklonil k žánru takzvané burlesky.

Burleska je charakteristická fraškovitou, až pokleslou komikou nebo pseudokomikou na hraně únosnosti, a případně také písněmi a popěvky. To odpovídá: v této hře nám není nic svaté,“ nechal se slyšet Macháček.

„Upíři a další duchovně-tělesné bytosti nevyhnutelně stojí za existencí a činností zpravodajských služeb. A dále: pojednáváme o plnokrevných lidech, velmi lidských aktérech celého příběhu; upíři (upírky) si určitě takové plnokrevné lidi přednostně vybírají, více jim chutnají,“ dodal. Představení, které si premiéru odbude ve čtvrtek 19. září, bude mít omezený počet repríz.

Druhou premiérou sezóny se stane divadelní adaptace novely Jáchyma Topola Citlivý člověk. Jde o příběh plný osudových zvratů a jeho dramatizace nebyla podle režiséra Petra Oda Macháčka jednoduchá. Z tohoto důvodu se rozhodl zinscenovat pouze jeden motiv, který autenticky přibližuje atmosféru bahnitých sázavských močálů, kde se kniha odehrává. Hra S citem bude poprvé představena ve čtvrtek 21. listopadu.

Zdeňka Brychtová a Petr Odo Macháček ve hře Vražda u katedrály. Foto: Kristýna Suchá

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!