Frank Lloyd Wright, přeplněné Benátky i zaniklá pražská kina. Festival Film a architektura zná program

Frank Lloyd Wright, přeplněné Benátky i zaniklá pražská kina. Festival Film a architektura zná program 

Sesterský festival Dne architektury zveřejnil letošní program. Film a architektura uvede od 1. do 7. října v patnácti českých městech celovečerní i krátkometrážní dokumenty o stavbách a urbanismu, procházku mapující dnes již neexistující kina v Praze nebo promítání němého hororu Kabinet doktora Caligariho se živou elektronickou hudbou.

Aktuální témata, fenomény a problémy současné architektury a urbanismu každoročně reflektuje festival Film a architektura. Tentokrát se koná během prvního říjnového týdne v patnácti městech v Čechách a na Moravě. Letos se zaměřuje na sté výročí vzniku Bauhausu a také připomíná třicet let svobodné architektury v tuzemsku.

Festivalový warm up proběhne v pondělí 19. září v pražském kině Světozor, kde se bude promítat dánský snímek The Human Shelter. Projekce se zúčastní kurátor architektonického filmového festivalu v Rotterdamu Jord den Hollander a také domácí propagátor architektury Adam Gebrian. Dokument o tom, jak si lidé vytvářejí domov, bude následně uveden v dalších městech.

Mezi letošní festivalové highlighty patří dokument mapující historii německé architektonické školy Bauhaus Spirit, snímek vzdávající hold významnému českému tvůrci Evropský architekt Bohuslav Fuchs, dokument o slavném architektovi USA Frank Lloyd Wright: The Man Who Built America nebo také film o současném stavu italských Benátek The Venice Syndrom.

Nevšední pohled na propojení architektury a filmu zažijí účastníci procházky v neděli 6. října Po zaniklých kinech s publicistou Josefem Vomáčkou, která povede nejvíce kinofikovanou oblastí první republiky – v okolí Václavského náměstí, Národní třídy a Perštýna. Připomene všechna kina, která zde postupně vznikla, fungovala a posléze nakonec zanikla.

Festival Film a architektura uzavře v pondělí 7. října opět ve Světozoru speciální promítání němého hororu Kabinet doktora Caligariho, které naživo hudebně doprovodní elektronické uskupení FORMA. Snímek je součástí zavedené sekce Archi.kult, jež představuje vždy jednoho zástupce, který se výrazně zapsal do dějin. Před uvedením filmu se navíc mohou zájemci zúčastnit exkurze po kině.

Fallingwater architekta Franka Lloyda Wrighta. Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!