Festival Divadlo láká na výjimečné zahraniční inscenace od významných evropských režisérů

Festival Divadlo láká na výjimečné zahraniční inscenace od významných evropských režisérů  

Festival Divadlo, který startuje již 11. září v západočeské metropoli, opět vsadil na výrazné zahraniční inscenace. V hlavním programu jich nabídne hned sedm. Mezi nimi nechybí hry z Ruska, Maďarska nebo Polska. Na co se mohou návštěvníci těšit?

Program 27. ročníku mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni představil produkční tým na tiskové konferenci ve středu 28. září. Podle organizátorů se mají návštěvníci skutečně na co těšit. "Jsme opravdu rádi, že se nám podařilo přivést režisérská esa, která skutečně hýbou evropským divadlem," říká dramaturgyně festivalu Dora Viceníková, "i když se inscenace obracejí do minulosti a otevírají historická traumata a trýznivé okamžiky, tak v kontextu současného světa získávají stále aktuálnější vyznění."

1) BEZ VĚNA (Rusko, středa 11. září 19:00)

Zahajovací inscenací letošního ročníku se stane projekt divadelního souboru Škola dramatického umění a producenta Leonida Robermana Bez věna. Jedná se o neotřelé až surrealistické pojetí předlohy od A. N. Ostrovského. Klasika je tady ale převedena do moderního divadelního jazyka.

"Inscenace je pozoruhodná i svým scénickým zpracováním. Postavy vstupují do jakési paralelní reality na břehu Volhy. Vždy když odejdou z jeviště, tak je ve filmové dotáčce vidět zvláštně animovaný kreslený svět, z něhož se pak na jeviště zase vracejí," přibližuje dramaturgyně Kamila Černá, "představení je vedeno ve velice groteskním až absurdním tónu. Myslím, že je to něco, co je pro současné divadlo velice výjimečné."

2) AMERICKÝ CÍSAŘ (Slovensko, sobota 14. září 20:00)

Slovensko zastoupí na festivalu hned dvě inscenace. První z nich je Americký císař od Štúdia 12 a Divadla Potoň, který zpracovává téma hromadného vystěhovalectví na přelomu 19. a 20. století a ukazuje, že uprchlická krize není jen fenoménem dnešních dnů. Velice pozoruhodné a silné téma se přibližuje na osudu Mendela Becka. 

Koprodukční projekt, který vznikl na motivy stejnojmenné reportáže rakouského spisovatele Martina Pollacka, získal prestižní slovenskou divadelní cenu Dosky za nejlepší inscenaci divadelní sezóny 2017/2018 i zvláštní cenu za výtvarnou koncepci inscenace.

3) PŘED ZÁPADEM SLUNCE (Slovensko, pátek 13. září 19:00)

V Plzni nebude chybět ani inscenace Slovenského národního divadla Před západem slunce režiséra Michala Vajdičky. Silné rodinné drama, které vzniklo na základě díla nositele Nobelovy ceny za literaturu Gerharta Hauptmanna, vypráví příběh dobře zabezpečeného sedmdesátníka, jenž se zamiluje do dvacetileté ženy. Díky tomu získá novou chuť do života, jeho rodina to však tak optimisticky nevidí a cítí se být ohrožena.

V inscenaci exceluje Martin Huba, který za roli Mathiase Clausena získal cenu Dosky za nejlepší mužský herecký výkon. Návštěvníci se dočkají také Táni Pauhofové, Diany Mórové či Emílie Vášáryové.

4) JE TĚŽKÉ BÝT BOHEM (Maďarsko, neděle 15. září 16:30)

Známý maďarský režisér Kornél Mundruczó dorazí do Plzně s inscenací Je těžké být bohem. Hra se odehrává v nákladových prostorech dvou kamionů a opírá se o nelíbivé prvky, jako jsou sex, násilí, krev a brutalita, které kombinuje s určitým sentimentem, popem a žánrovými klišé.

"Je těžké být bohem pojednává o nelidských podmínkách na rumunsko-ukrajinské hranici, kde jsou Maďarky, které doufaly v lepší budoucnost na Západě, odsouzeny k tomu, aby natáčely násilné pornofilmy," vysvětluje Dora Viceníková. V inscenaci vystupují herci budapešťského Divadla PROTON.

5) ZÁPISKY Z VYHNANSTVÍ (Polsko, čtvrtek 12. září 21:00)

Výjimečnou a emocionálně silnou inscenaci chystá na festivalu předvést také varšavské Divadlo Polonia. Skutečný příběh dvacetileté polské židovky, která byla v roce 1968 donucena emigrovat z Polska, vypráví představitelka jediné role Krystyna Janda. Její srdceryvná slova doprovází živá hudba. Polské a židovské písně jsou slyšet ve chvílích, kdy jsou již slova příliš bolestivá.

Čtyřicet let starý příběh získává aktuální přesah, díky čemuž se Zápisky z vyhnanství řadí k nejpozoruhodnějším inscenacím polské divadelní scény uplynulé sezóny.

6) HYMNUS NA LÁSKU (Polsko, pátek 13. září 16:30)

Strhující divadelní zážitek slibuje i Hymnus na lásku režisérky Marty Górnické a divadelního souboru Chór Kobiet. "Hymnus na lásku pro orchestr, sbor vycpaných zvířat a další je představení o Evropě, která se snaží semknout své řady. Jeden národ za druhým vykřikuje: Vraťte nám zpět naši vlast! A Poláci se k tomuto chóru dychtivě přidávají," popisuje inscenaci režisérka, "je to představení o tom, jak rád každý národ zapomíná. A jak rozpoutaná zuřivost přivádí lidské časované bomby k výbuchu. A tak se opakuje historie."

Hymnus na lásku je jakýsi monstrózní národní zpěvník složený z nejrůznějších verzí národní hymny, z pochopů, vlasteneckých písní, církevních hymnů a lidových písní. Nechybí autentické projevy nenávisti a nacionalistických tendencí šířících se Evropou.

7) JINÍ LIDÉ (Polsko, neděle 15. září 19:00)

Trojici polských inscenací uzavírají Jiní lidé varšavského divadla TR a jednoho z nejvýznamnějších evropských režisérů Grzegorze Jarzyny. Hra vychází z hiphopové básnické skladby prozaičky a dramatičky Doroty Maslowské a nabízí výjimečně dynamické, svižné a vtipné představení s výrazným hudebním a videoartovým plátnem.

"Jiní lidé jsou zprávou o dnešním stavu Varšavy. A tento portrét je hodně problematický, nelichotivý. Je to obžaloba národních tendencí v Polsku, které jsou postaveny na nenávisti vůči cizincům a vůbec lidem, kteří jsou prostě odlišní," dodává Dora Viceníková.

Foto: Festival Divadlo 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!