Jeskyně Moravského krasu: ideální výlet za každého počasí i nositelky mnoha nej

Jeskyně Moravského krasu: ideální výlet za každého počasí i nositelky mnoha nej 

Budete-li se pohybovat v okolí Moravského krasu, rozhodně si nenechte ujít návštěvu zdejších jeskyní. Ať už si vyberete jakoukoliv z nich, odnesete si nezapomenutelný zážitek z podzemního světa tajemných chodeb, mohutných dómů, hlubokých propastí a nádherné krápníkové výzdoby. A co víc – jeskyně jsou ideálním výletním cílem, ať už se potřebujete zchladit v horkých letních dnech, nebo se naopak schovat před deštěm.

Punkevní jeskyně

Punkevní jeskyně jsou pravděpodobně nejznámějšími jeskyněmi České republiky. Hned po vstupu vás v nich uvítají prostory rozlehlého Předního dómu se svým nejmohutnějším krápníkem a Zrcadlovým jezírkem, u něhož se příležitostně konají i koncerty. Během prohlídky ale neminete ani několik desítek metrů vysoké prostory Reichenbachova dómu či tzv. Stalagmitovou chodbu a díky hudbě si vychutnáte i zdejší výbornou akustiku

Opravdovým zážitkem je vstup na dno propasti Macocha, z níž se otevírá úchvatný pohled na monumentální, 138,5 metrů vysoké skalní stěny i unikátní 440 metrů dlouhá plavba motorovými čluny po podzemní řece Punkvě, během níž zakotvíte v podzemním přístavišti, abyste si prohlédli Masarykův dóm s krásnou krápníkovou výzdobou.

Punkevní jeskyně jsou otevřeny po celý rok, v hlavní sezóně od dubna do října se doporučuje rezervace. Základní prohlídkový okruh s celou plavbou trvá přibližně hodinu, pěší část měří 1250 metrů. Vstupné 210/180 Kč.

Punkevní jeskyně. Foto: Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní České republiky

Propast Macocha

Propast Macocha je největší propastí tohoto typu ve střední Evropě, která vznikla pravděpodobně prolomením zesláblé klenby obrovského podzemního dómu, jímž protéká ponorná říčka Punkva. Kromě prohlídky jejího dna v rámci návštěvy Punkevních jeskyní ji můžete obdivovat i ze dvou volně přístupných vyhlídkových můstků: horního ve výšce 138,5 metrů nade dnem a dolního ve výšce cca 90 metrů nade dnem.

Na samotném dně propasti se nacházejí dvě jezírka – Horní, hluboké cca 13 metrů a Dolní, jímž se ponáří řeka Punkva do dalších prostor, hluboké 49 metrů. Od Macochy k Punkevním jeskyním či zpět se můžete svézt kabinovou lanovkou.

Propast Macocha. Foto: Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní České republiky

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Sloupsko-šošůvské jeskyně se pyšní titulem nejdelších veřejnosti zpřístupněných jeskyní v České republice. Při téměř dvouhodinové prohlídce delší trasy se vám otevře nejen zdejší složitý komplex chodeb ve dvou výškových úrovních, ale i fascinující pohledy do nitra hlubokých propastí a na nádhernou krápníkovou výzdobu. Unikátní akustiku zdejší Eliščiny jeskyně si můžete vychutnat jak při prohlídce poslechem hudby, tak i při některém z živých koncertů, které se zde pořádají.

V rámci prohlídkových tras si v jeskyni zvané Kůlna prohlédnete i expozici Jeskyně a lidé představující tuto světově proslulou archeologickou lokalitu jako pravěké sídliště a naleziště pozůstatků neandrtálského člověka. Expozici doplňuje i krátký film.

Sloupsko-šošůvské jeskyně můžete navštívit po celý rok. V sezóně nabízejí tři prohlídkové trasy, včetně adrenalinové zážitkové trasy Po stopách Nagela. V zimě se konají speciální prohlídky za svitu baterek. Vstupné dle druhu trasy 160/130/500 Kč.

Sloupsko-šošůvské jeskyně. Foto: Tomáš Vojáček

Jeskyně Balcarka

Prohlídka jeskyně Balcarky vás zavede do míst, která k životu sloužila již paleolitickému člověku. Postupně ve dvou výškových úrovních navštívíte tzv. Velký Fochův dóm, Galerii či Přírodní chodbu, které patří mezi nejkrásnější prostory Moravského krasu. Minout nemůžete ani Dóm zkázy, jenž vznikl zřícením stropů jeskynních pater či prostory zvané Popeluška. Prohlídková trasa trvá přibližně hodinu, během níž projdete 720 metrů. Vstupné činí 120/100 Kč, otevřeno je od března do listopadu.

Jeskyně Balcarka. Foto: Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní České republiky

Kateřinská jeskyně

Prohlídková trasa Kateřinské jeskyně vás zavede do největší zpřístupněné jeskynní prostory v České republice – tzv. Hlavního dómu. Tento podzemní přírodní chrám má vynikající akustiku a dodnes je příležitostně využíván i k nejrůznějším koncertům.

Z Hlavního dómu návštěvníci pokračují do částí tzv. nové Kateřinské jeskyně s desítkami dlouhých tenkých stalagmitů a stalagnátů seskupených v tzv. Bambusový lesík a do další mohutné prostory nazývané Dóm zkázy. Základní prohlídková trasa trvá 40 minut, během nichž překonáte 580 metrů. Vstupné 120/100 Kč, otevřeno je od března do listopadu.

Kateřinská jeskyně před koncertem. Foto: Andrea Morkusová

Jeskyně Výpustek

V jeskyni Výpustek se ponoříte do labyrintu temných chodeb a dómů vytvořených ponorovou činností Křtinského potoka. Zajímavostí je, že do jejích rozlehlých jeskynních prostor byl v roce 1961 vestavěn betonový kryt s veškerým zázemím – na zdejší 600 metrů dlouhé prohlídkové trase tak najdete nejen podzemní svět a archeologické nálezy, ale i dobové dokumenty či fotografie připomínající pohnutou historii tohoto místa. Otevřeno je celoročně, základní prohlídková trasa trvá přibližně 75 minut. Vstupné 140/110 Kč.

Jeskyně Výpustek. Foto: Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní České republiky

Úvodní foto: Punkevní jeskyně. Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní České republiky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!