V Liverpoolu začal Beatleweek, festival plný Beatles. Přijelo sedmdesát kapel z celého světa

V Liverpoolu začal Beatleweek, festival plný Beatles. Přijelo sedmdesát kapel z celého světa 

Liverpool se letos po třicáté třetí zaplnil stovkami fanoušků Beatles. Po ulicích živého centra města na břehu řeky Mersey ve dne v noci potkáváte nejen návštěvníky letošního ročníku festivalu Beatleweek, ale často i skupiny s kytarami na zádech, které přijely z různých koutů světa. Ty vystupují v mnoha liverpoolských klubech a sálech, program ale zahrnuje i velké výroční akce, vzpomínková setkání s významnými osobnostmi spojenými s Beatles a večírky.

International Beatleweek, tak zní oficiální název týdenního festivalu zaměřeného na hudbu Beatles, který se každý rok už třicet tři let odehrává v kolébce hudby 60. let. Liverpool se tak od středy do úterý přeměnil v město, kde se Beatles hrají nejen skoro všude, jako tomu je po celý rok, ale opravdu všude.

Letos se do Liverpoolu sjelo sedmdesát kapel z více jak dvaceti zemí z celého světa, aby předvedly, že hrají hudbu slavné čtyřky, nazývané v angličtině proto taky „Fab Four“, velice věrohodně nebo taky velice originálně. Na Beatleweeku uslyšíte množství tradičních revivalů, kopírujících své idoly co nejdetailněji od kostýmů přes pohyby až po perfektní zvuk, ale i originálních uskupení, která hrají hudbu Beatles více po svém.

Od středy 22. srpna se zatím do Liverpoolu sjely davy fanoušků, kteří si koncerty užívají ve slavné kopii původního Cavern Clubu, kde Beatles před téměř šedesáti lety započali svou kariéru ve Velké Británii, i v protějším, sesterském Cavern Pubu. Cavern Club má navíc dvě oddělené stage, takže se kapely simultánně střídají na třech různých pódiích a divák si může vybrat, kde se mu zrovna líbí nejvíc.

První den Beatleweek rozehřály například klasické rockové hity v podání mexické skupiny Casablanca v Cavern Pubu, The Indonesian Beat Club v zadní části Cavern Clubu (nazývaném Lounge). Všichni se snažili a hráli obstojně, zatím nejlepší vystoupení ale předvedli argentinští Buenos Aires Beatle Band, kterým to skvěle ladilo i hrálo třeba v písni Baby’s in Black nebo With a Little Help from My Friend. S klávesami si troufli třeba i na Got to Get You into My Life. K tomu mají kostýmy jako Beatles na koncertu v Shea Stadium.

Je pochopitelně téměř nemožné navštívit koncerty každé ze sedmdesáti kapel, obzvlášť když se k nim přidají i speciální koncerty na programu Beatleweeku, které začnou v pátek. Důležitou součástí tohoto festivalu je mírumilovná atmosféra plná skvělé hudby vracející se desítky let zpět v místě, kde to všechno skutečně začalo.

O dalších festivalových dnech přímo z centra beatlesáckého dění se dočtete v dalších článcích následující dny, tak je nepřehlédněte!

Foto: International Beatleweek Press Pack

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!