Hradozámecká noc 2019: nejlepší programy v Čechách

Hradozámecká noc 2019: nejlepší programy v Čechách 

V noci ze soboty 31. srpna na neděli 1. září zakončí prázdniny na mnoha místech celé republiky již desátý ročník oblíbené Hradozámecké noci, do které se v Čechách zapojily desítky hradů, zámků, kostelů, klášterů, vil a paláců. Hlavní program se letos odehraje na majestátním hradě Grabštejn, nezvykle dopolední a odpolední program nabídnou i okolní zámky Lemberk a Frýdlant.

Hrad Grabštejn

Slavnostní noc čeká hlavní místo letošní Hradozámecké nocihrad Grabštejn. Ten si, tak jako po celý rok v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů, připomene jednotlivé postavy a důležité osobnosti významného severočeského rodu Gallasů a Clam-Gallasů, který měl na Grabštejně jedno ze svých rodových sídel. Všichni návštěvníci tak budou mít jedinečnou příležitost seznámit se s jejich radostmi, zájmy a oblíbenými kratochvílemi.

Od 18:00 do 24:00 hodin zde na vás čekají hrané kostýmované prohlídky s historkami ze života jednotlivých členů rodiny, prohlídky sklepení bez průvodce i komentované prohlídky hradní kaple sv. Barbory s navazujícím komorním koncertem, při němž uslyšíte i původní hradní varhany v akci. Samostatně navštívit budete moci i hradní věž, z níž se rozhlédnete do okolí hradu - trojzemí Čech, Německa a Polska.

Chybět nebudou ani dobová hudební, taneční, šermířská či provazochodecká vystoupení a historická módní přehlídka. Na závěr kostýmovaných prohlídek vás potěší ochutnávka dobové zmrzliny a celý program zakončí ohnivé a ohňostrojné překvapení.

Historická mapa hradu Grabštejn a jeho okolí. Foto: archiv NPÚ

Zámek Lemberk

Na zámku Lemberk vypukne 31. srpna Hradozámecké dopoledne s podtitulem Jak se vařilo a stolovalo v dobách minulých. Od 9:00 do 13:00 hodin zde proběhnou kostýmované prohlídky zámku zaměřené na dobové stolování, které budou obohaceny o živé obrazy od gotiky až po historismus. Po celé dopoledne ožije i černá kuchyně s možností ochutnávky pokrmů připravených na otevřeném ohništi ze 17. století dle dobových receptů, okořeněných vyprávěním o historii vaření. Vstupné na prohlídku zámku činí 150/100 Kč, do černé kuchyně 50 Kč.

Hrad a zámek Frýdlant

Na majestátním hradu a zámku Frýdlant pro vás bude od 13:00 do 16:30 hodin přichystáno Hradozámecké odpoledne. Před vstupem do zámku bude čekat volně přístupná alchymistická dílna mistra středověké magie s různými kouzly, historickými rekvizitami a dokumenty, v níž se bude dokonce i věštit. Od 13:00, 14:30 a 15:30 hodin je připravena pohádka pro děti Jak se peče písnička (vstupné 50 Kč) a po celé odpoledne bude v provozu i zámecká kuchyně, v níž se budou péct hradní koláčky. Při odpoledních prohlídkách potkají návštěvníci dobové šermíře s ukázkami šermu. Vstupné na prohlídku 180/130 Kč.

Noční prohlídky, při nichž se můžete těšit na scénky na motivy tajemného a romantického příběhu Panna a netvor, proběhnou od 19:00, 20:00, 21:00 a 22:00 hodin.

Hrad a zámek Frýdlant. Foto: archiv NPÚ

Klášter Broumov

Klášter Broumov si na 31. srpna připravil speciální noční kostýmované prohlídky Za tajemstvím Turínského plátna s Kyliánem Ignácem Dientzenhoferem, na které se můžete vydat od 20:00 a 21:30 hodin. Klášterem provede návštěvníky v předvečer 330. výročí svého narození sám Kylián Ignác, se kterým můžete společně pátrat po tajemství Turínského plátna. Při své cestě nočním klášterem potkáte i několik dalších historických postav, které vám s hledáním budou pomáhat – mimo jiné posledního ředitele zdejšího klášterního gymnázia Vincence Maiwalda nebo jednoho z pražských arcibiskupů Ferdinanda Sobka z Bílenberka, který plátno daroval klášteru. Vstupné 180/120 Kč.

Hospital Kuks

V Kuksu vás čeká speciální noční prohlídka potemnělých prostor hospitálu za svitu svící, při níž budete mít výjimečnou příležitost vidět expozici přizpůsobenou na míru přímo Matyáši Bernardu Braunovi, od jehož narození letos uplynulo 335 let. Podrobně se pomocí výkladu, interaktivních her a videoprezentace seznámíte i s jeho sochami cností a neřestí a dozvíte se, jak se měnil prostor Lapidária, které letos oslaví 35. výročí od svého otevření. Noční prohlídky Mezi cnostmi a neřestmi probíhají ve dvacetiminutových intervalech od 19:30 do 22:10 hodin. Místo na prohlídce je třeba rezervovat, vstupné 150/100 Kč.

Hospital Kuks. Foto: archiv NPÚ

Zámek Loučeň

Na maraton celonočních speciálních prohlídek trvajících až do svítání a knížecí rytíře láká zámek Loučeň. Již od 16:00 hodin můžete navštívit čokoládovou, aristokratickou, kastelánskou či pohádkovou prohlídku nebo se v jednu v noci vydat Za tajemstvími loučeňského zámku. A kdyby vám to ještě nestačilo, vyberte si prohlídku Celým zámkem od půdy až po sklep. Vše zakončí Poslední prohlídka, než slunce pohlédne na nový den začínající v pět hodin ráno. Podrobný rozpis všech prohlídek naleznete zde. Vstupné 250 Kč za osobu a první prohlídku, každá další prohlídka je za příplatek 40 Kč.

S dětmi ale můžete přijít již v sobotu dopoledne od 10:00 hodin, kdy pro ně začíná zdejší den plný dobrodružství s programem České pohádkové léto. Přespat můžete ve vlastním stanu, nebo v zámecké oranžerii za poplatek 50 Kč za osobu a 100 Kč za stan.

Hradozámecká noc na zámku Loučeň. Foto: archiv zámku Loučeň

Zámek Duchcov

Na Duchcově se můžete společně s historickými postavami, které se dostanou do svízelné situace, pokusit uniknout ze zamčeného zámku. Není tudíž vyloučeno, že vaši pomoc bude potřebovat i sám Giacomo Casanova, který je s Duchcovem neodmyslitelně spjat. Nejedná se však o tradiční únikovou hru, ale o interaktivní prohlídku zámku spolu s herci z Divadla V Pytli. Otevřena bude i část zámeckého sklepení. Prohlídky budou odcházet po 15 minutách v čase 18:00 - 22:00 hodin, vstupné 200/160 Kč. Doporučena je rezervace.

Hradozámecká noc na Duchcově. Foto: archiv NPÚ

Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Ve slavném přesunutém kostele v Mostě můžete navštívit kostýmované prohlídky se zdejším průvodcem Jiřím Sirovým. Všichni zaměstnanci kostela budou představovat panovníky a krále, jejichž jména mohou návštěvníci hádat. Každý, kdo správně uhádne, bude po zásluze odměněn. Prohlídka od 21:00 hodin bude okořeněna i poutavým vyprávěním varhaníka Radka Turčáni, který na zdejší varhany bude návštěvníkům také hrát. Kostýmované prohlídky začínají v 15:00, 17:00, 19:00 a 21:00 hodin, vstupné 120/80 Kč.

Zámek Kozel

Na zámku Kozel můžete během Hradozámecké noci přijmout pozvání hraběte Černína a přenést se tak do doby konce 18. století. Usednete ke stolu s hrabětem a jeho rodinou, budete pohoštěni šálkem horké čokolády a dobovým zákuskem, poslechnete si dobovou hudbu a zhlédnete šermířský souboj či tance uherských šlechtičen. Následovat bude prohlídka zámku s průvodcem, která se koná od 18:30 do 21:00 hodin. Vstupné 210 Kč.

Hradozámecká noc na zámku Kozel. Foto: archiv NPÚ

Podívejte se i na naše tipy na nejlepší programy Hradozámecké noci na Moravě a podrobný seznam všech akcí.

Úvodní foto: hrad Grabštejn, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!