Hudební novinky, týden #34: Offspring na Lokti a v Brně, Billie Eilish a nová hudba v Ostravě

Hudební novinky, týden #34: Offspring na Lokti a v Brně, Billie Eilish a nová hudba v Ostravě 

Tento týden se těšte třeba na koncerty The Offspring, Billie Eilish a akce menšího rozsahu jako klubové koncerty i specificky zaměřené festivaly. Navíc vyjde nové album Taylor Swift.

V pondělí se v Malostranské besedě představí talentovaná folk-rocková zpěvačka Johni spolu s rakouskou indie-popovou multiinstrumentalistkou Marlene Wildthing. Johni v minulosti vystoupila třeba na Strunách Podzimu a na Pražském Majálesu a její vystoupení jsou plná hudební energie.

Od pondělí do středy se pražské Výstaviště Holešovice promění ve svět opery s Opera Festem 2019. Během tří dnů uvidíte a uslyšíte Nabucca, Aidu a Carmen.

V úterý zahrají The Offspring na hradě Loket. Tato legendární punkrocková partička z USA se o den později se přesunou do Brna, kde roztancuje Výstaviště. Není pochyb o tom, že návštěvníky obou koncertů čeká nezapomenutelný zážitek, však The Offspring mají v Česku obrovskou fanouškovskou základnu.

V Praze v úterý vůbec poprvé vystoupí sedmnáctiletá zpěvačka a skladatelka Billie Eilish ve vyprodané O2 Areně. Americká hudebnice si pro svůj první pražský koncert přichystala audiovizuální show padnoucí na velké pódium. Support jí bude dělat zpěvačka JGrrey se skvělými textařskými schopnostmi a silným hlasem.

V Kroměříži bude mít také v úterý koncert česko-německá cemballistka Barbara Maria Willi. Na Arcibiksupském zámku předvede barokní vystoupení, jehož výtěžek půjde do Hudebního archivu v Kroměříži. 

Ve čtvrtek 22. začne festival Ostravské dny. První koncert této akce zaměřující se na novou hudbu  začíná v 18 hodin v areálu Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice a představí stěžejní díla Terryho Rileyho a Roberta Ashleyho z roku 1964. Tito umělci zásadně ovlivnili dvě generace hudebníků a podíleli se na vzniku nového hudebního projevu a poslechu. Následovat bude koncert mladých skladatelů a účastníků Institutu nové hudby a díla dvou známých berlínských autorů: Steffiho Weismanna a Petera Ablingera. Na zzávěr večera uslyšíte skladbu Four Walls Full of Sound, elektronický mix skladeb Philla Niblocka v interpretaci Opening Performance Orchestra. Festivalový program pak pokračuje každý den.

V pátek přijede do Valtic Vojtěch Dyk s B-Side Bandem. Převedou tam to nejlepší, co se Dykovi a Josefu Buchtovi podařilo za 10 společných let. V rámci speciálního programu Beat ve swingu uslyšíte jimi nově prozkoumané hudební vody postavené na základech v jazzu a swingu.

V pátek a sobotu proběhne další ročník největšího domácího beach open air festivalu Mácháč. Na písčité pláži Klůček u Máchova jezera ve městě Doksy vystoupí více jak 100 umělců ze světa elektronické taneční hudby.

Jinak o víkendu můžete zajet třeba na Festivalem Kouřimská skála, kde budou hvězdy jako Janek Ledecký, Petr Kolář, Vašo Patejdl a Thom Artway letos vzpomínat na Petra Muka. U Kolína zase zahrají třeba Xindl X, Pokáš a Monkey Business na festivalu Natruc. V kouzelném prostředí okořského hradu proběhne v sobotu 24. srpna od poledne Festival Okoř. Na něm vás také čeká perfektní dávka hudby s Tata Bojs, MIG 21, Markem Ztraceným, Divokým Billem, Vypsanou fiXou, Pavlem Calltou, Jaroslavem Uhlířem a dalšími.

Z alb, které mají vyjít tento pátek, vyčnívá třeba sedmé album Taylor Swift Lover. Z osmnácti skladeb už jsou známy dva singly: ME! a You Need To Calm Down. Deska se má vést v romantickém duchu.

Foto: allthingsloud.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!