Metallica předvedla v Letňanech tvrdou show. Na sedmdesátitisícové publikum to však nestačilo

Metallica předvedla v Letňanech tvrdou show. Na sedmdesátitisícové publikum to však nestačilo50%

Američtí metalisté přijeli v neděli po necelém roce a půl do Prahy. Podruhé v rámci turné Worldwired předvedla Metallica písně z nejnovějšího alba Hardwired i ty slavné a časem prověřené. Na rozdíl od O2 areny, kde vystoupila skupina loni v dubnu, ale otevřené Letiště Letňany uvítalo přes 70 tisíc lidí, z nichž většina byla tak daleko, že si koncert mohla užívat podobně i za plotem.

Hard and heavy, tato dvě slůvka vystihují většinu z hudebního zážitku, který si divák Letňan v neděli odnesl. Tvrdý zvuk kytar, basy i bicích doplňoval stále skvělý charakteristický hlas Jamese Hetfielda. V Letňanech se však zvuk rozléhal v obrovském otevřeném prostoru, do kterého se vměstnaly neuvěřitelné davy fanoušků z Česka i ze zahraničí. Na každém místě šel koncert slyšet trochu jinak, těžko tedy říct, jestli některý šťastlivec slyšel vše tak akorát.

„Heavy sound“, který si publikum nicméně náležitě užívalo, zjemnily snad jen písně The Unforgiven a předposlední přídavek Nothing Else Matters. Taky znovu provedená česká odrhovačka Jožin z bažin dav zklidnila, ale na rozdíl od prvního pokusu v O2 aréně už to nebylo překvapení a vtipné žvatlání baskytaristy Roberta Trujilla doprovázeného kytarou Kirka Hammetta už nevzbudilo takový ohlas. Hoši se zřejmě nestihli naučit žádnou novou, což jim lze za rok a půl plné koncertování po celém světě těžko mít za zlé.

Repertoár předvedený v Letňanech nebyl nijak překvapivý. Zazněly nové písně z alba Harwired včetně té titulní, kterou koncert začal. Až od čtvrté skladby Harvester of Sorrow jako by se konečně začali lidé chytat, alespoň ti v zadních řadách.

Velký úspěch pak sklidily i prověřené hity jako One, Sad but True a Master of Puppets. Kdo vydržel až do posledního přídavku, dočkal se po výše zmíněné proslavené baladě i skvělé Enter Sandman.

James Hetfield koncert suverénně moderoval. Po jeho až sentimentálním prohlášení, že všichni na podiu jsou jedna rodina, ke které se teď připojilo i početné obecenstvo, působily tvrdé riffy až nepatřičně. Podobně i obrazová vzpomínka na zesnulého baskytaristu Cliffa Burtona během baskytarového sóla Trujilla přivedla možná někomu slzu do očí. K metalové show dopomohly pak ohnivé efekty včetně ohňostroje.

Nic z toho však bohužel nezměnilo nic na faktu, že dav byl jednoduše příliš velký a reproduktory a zejména plátna příliš malá, respektive příliš nízko, aby na ně všichni dohlédli. O nemožnosti vidět na samotné hudebníky nemluvě. Obraz na plátnech byl navíc jako obvykle v Letňanech hodně opožděný.

Ať se tedy členové Metallicy snažili, jak chtěli, ne všichni z nově vzniklé „rodiny“ byli spokojeni. Mnozí se spíš ani nemohli součástí této rodiny cítit. Ani ztížené podmínky takové masové akce včetně předraženého piva s obrovskými frontami a cigaretovým kouřem přímo u nosu každého, komu by to mohlo vadit, nedodaly zážitku nic dobrého.

Kdo na toto všechno byl připraven a těšil se prostě jen na to, že Metallicu nějak uslyší naživo, mohl být spokojen. Kdo ne, mohl si užít víc koncert buskujícího dudáka před vchodem nebo některou z předkapel. Teď uvidíme, jak dlouhou si dá Metallica pauzu tentokrát.

Foto: thedenverchannel.com

Názor informuji.cz: 50%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Letiště Praha Letňany nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Letiště Praha Letňany

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!