Klíčové momenty kariéry Metallicy aneb Jak její tvrdé jádro a tvrdá muzika měnily své okolí

Klíčové momenty kariéry Metallicy aneb Jak její tvrdé jádro a tvrdá muzika měnily své okolí 

Už jen pár dnů a Metallica přijede na svůj další pražský koncert. Na Letišti Letňany zahraje v neděli 18. srpna a očekává se na 70 tisíc návštěvníků. Připomeňme si několik klíčových momentů z historie této losangeleské kapely.

Sbohem, Dave, přichází Kirk

Před natáčením vůbec prvního studiového alba Metallicy Kill 'Em All roku 1983 se rozhodli zbývající členové kapely, kytarista James Hetfield, bubeník Lars Ulrich a baskytarista Cliff Burton, vyhodit kytaristu Dava Mustaina kvůli jeho problémům s alkoholem, drogami a agresivním chováním.

Nahradil ho Kirk Hammett, kytarista z kapely Exodus, který s nimi začal koncertovat a nahrál i výše zmíněné první album. S tím si skupina začala budovat posluchačskou základnu a slávu. Mustaine po odchodu založil skupinu Megadeth a uražený z vyhazovu udělal několik naschválů, nahrál třeba na album Megadeth stejnou písničku, kterou měla Metallica na svém albu v předělané verzi. Megadeth se také podařilo prorazit v metalovém světě, součástí Metallicy je však už přes pětačtyřicet let skvělý kytarista Kirk Hammet.

Pán loutek

O pár let později už skupina měla na svém kontě třetí album nazvané Master of Puppets. Právě to je považováno za největší počáteční úspěch Metallicy. Kladně ho hodnotili kritici i diváci v hitparádách, dodnes je obecně považováno za jedno z nejlepších heavy metalových alb všech dob. Však na něj skupina vzpomínala i později. 20 let od jeho vydání, roku 2006, se Metallica vypravila na turné, na kterém ho hrála komplet celé. A před dvěma lety vyšla jeho remasterovaná verze.

Metalové slzy za Cliffa Burtona

Po vydání alba Master of Puppets skupina odjela na evropské turné. Při cestě ze Stockholmu do Kodaně však řidič autobusu s celou skupinou havaroval. Tuto nehodu nepřežil baskytarista Cliff Burton. Ostatní členové naštěstí vyvázli jen se zraněními. Otřeseni z tragédie váhali o budoucnosti kapely, nakonec se ale rozhodli, že by Burton chtěl, aby pokračovali.

Pátrání po novém baskytaristovi nakonec vyústilo ve výběr Jasona Newsteda. Truchlení však pochopitelně trvalo, mírnili ho prací na „garážovém“ krátkém albu The $5.98 E.P. Garage Days Re-Revisited a jako vzpomínku vydali roku 1987 film ze sestřihů basových sól bývalého spoluhráče, fotek a videí Cliff 'Em All.

Jednička

Singl One ze čtvrtého alba Metallicy ...And Justice for All z roku 1988 skupině získal o dva roky po jeho vydání cenu Grammy za nejlepší metalový výkon. Tato skladba s protiválečným textem o vojákovi z první světové války, který trpí kvůli zraněním a přeje si zemřít, má i zajímavý klip a dodnes zůstává jednou z nejoblíbenějších skladeb Metallicy.

Černé album

Na začátku 90. let skupina vydala páté studiové album, z něhož zná snad každý alespoň jednu píseň. Deska Metallica začíná skladbou Enter Sandman a obsahuje i Sad but True, The Unforgiven a Nothing Else Matters. Přezdívá se jí Black Album, jelikož logo kapely a symbol hada ze staré americké vlajky nejde na černém pozadí skoro vidět, podobně jako nápis na bílém pozadí alba The Beatles, nazývaném naopak White Album.

Za celou hudební kariéru Metallicy se prodávalo vůbec nejlépe. Některé skladby, zejména ty jemnější, z něj byly přijatelnější pro mainstreamová média, což také popularitě skupiny napomohlo k vzestupu.

Nabít a znovu nabít

Po téměř třech letech koncertování, včetně vystoupení na Woodstocku roku 1994, se skupina vrátila do studia, aby se pustila do práce na dalším albu. Skládání a nahrávání jim trvalo zrhuba rok a vyústilo ve vydání desky LoadTa byla velice úspěšná a muzikanti s ní změnili svou vizáž: ostříhali si vlasy.

Protože se jim nakonec podařilo vytvořit a nahrát materiál hned na dvoualbum, následovalo vydání desky Reload. Písničky z ní však už takový úspěch neměly. Od té doby Metallica vydala ještě tři alba, včetně Hardwired... to Self-Destruct, které majitelé vstupenky na koncert v rámci letošního turné dostali jako bonus.

Rokenrollové nebe

V dubnu 2009 byla Metallica přijata do Rokenrolové síně slávy. Vedle všech čtyři aktuálně aktivních členů skupiny Jamese Hetfielda, Larse Ulricha, Kirka Hammetta a současného baskytaristy Roberta Trujilla se do síně slávy dostal taky baskytarista Jason Newsted, který ze skupiny odešel roku 2001, a jeho předchůdce, zesnulý basák Cliff Burton. Na slavnostní události si se skupinou Newsted zahrál dvě skladby, Master of Puppets a Enter Sandman.

Foto: stonemusic.it

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!