Trutnovský "havlovský" festival se nejspíš přesune do Brna

Trutnovský "havlovský" festival se nejspíš přesune do Brna 

Areál v Pisárkách u řeky Svratky v Brně možná poslouží jako nový prostor pro konání festivalu Trutnoff spojeného s českým undergroundem a Václavem Havlem. Festival se z původního místa konání v Trutnově musel před dvěma lety stáhnout a Brno, ve kterém se navíc žádný festival podobně velkého rozměru nekoná, se jeví jako realistická možnost, kde by akce mohla už za rok v srpnu obnovit svou tradici.

Trutnoff, nejstarší letní hudební festival u nás, už dva roky hledá místo, kam se ve své tradiční podobě a velké kapacitě přesune. Od roku 2017 se totiž v Trutnově kvůli neshodám pořadatelů festivalu s trutnovským vedením radnice akce na původním svahu u podkrkonošského města nemohla konat.

Teď to vypadá, že členitý areál na svahu kolem bývalé střelnice v brněnských Pisárkám může být místem, kam se festival přesune. Hudební akce s tradicí spojenou s Václavem Havlem a dalšími osobnostmi českého undergroundu by se na břehu Svratky mohla konat už v srpnu 2020, třicet let od prvního oficiálního ročníku.

Neoficiálně totiž proběhl již v roce 1987, tehdy však účastníky rozehnala Státní a Veřejná bezpečnost. Pro svůj široký hudební záběr i přesahy za oblast hudby se mu přezdívá Český Woodstock. V minulosti na něm vystoupily kromě řady českých kapel a interpretů i zahraniční hvězdy jako zpěvačka Patti Smith, zpěvák Iggy Pop a skupiny Faith No More a Motörhead. Neotřelá dramaturgie festivalu zahrnuje i program zabývající se ekologií a náboženstvím, díky čemuž si festival získal další přízvisko festival s názorem.

Akce byla taky specifická pro svoji atmosféru plnou míru a indiánské filosofie. Nové místo konání v Brně by ji tedy mělo následovat. Ředitel festivalu Martin Věchet o areálu v Pisárkách soudí, že se to zadaří. „Je to úžasné místo s dubovou alejí, mezi lesy a řekou, členité a svažité,“ prohlásil a potvrdil i to, že místo má genius loci.

Dříve tam býval přírodní amfiteátr a společenské akce se tam konaly už za Rakouska-Uherska. I za komunismu mělo místo svého specifického ducha, který se k festivalu hodí – na brněnském „Střeláku“ se tam v 70. a 80. letech scházela rebelující mládež a vznikalo tam undergroundové podhoubí Brna.

Během školního roku by se v upraveném areálu o rozloze 13,5 hektaru měly konat sportovní akce, v létě by však mohl sloužit pro kulturní akce i většího rozsahu, jako je právě trutnovský open-air festival. Na něj jezdívalo přes 10 tisíc návštěvníků, areál v Brně by jich mohl uvítat podle Věcheta i více.

Foto: Trutnoff open-air festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!