Tenkrát v Hollywoodu a další: příběhy masových vrahů, které dodnes budí hrůzu a nepochopení

Tenkrát v Hollywoodu a další: příběhy masových vrahů, které dodnes budí hrůzu a nepochopení  

Před 50 lety vtrhli do domu režiséra Romana Polanskiho členové sekty Charlese Mansona a brutálně zavraždili jeho manželku, herečku Sharon Tate a další 4 osoby. Tento hrozivý zločin teď svým způsobem ožívá v novém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina. Připomeňme si i jiné masové vrahy, z jejichž příběhů mrazí dodnes.

Utøya, 22. července (2018)

Nebude vůbec od věci tvrdit, že se do povědomí spousty lidí v posledních letech zapsal především masový vrah Anders Breivik. V roce 2011 odpálil v Oslu nálož, která zabila osm lidí. Tím však jeho vraždění neskončilo. Na norském ostrově Utøya, kde právě probíhal tábor Svazu dělnické mládeže, zastřelil 69 lidí. Tvrdil, že chtěl Evropu osvobodit od přistěhovalců a svých činů nikdy nelitoval. 

Režisér Erich Poppe snímek natočil bez hudby a střihu, aby mu přidal na autenticitě. V hlavní roli se objevuje Kaja, která se snaží střelbu přežít a ve zmatku a chaosu hledá svou mladší sestru. Scénář je založený na reálných rozhovorech a na svědectvích těch, kteří měli štěstí a Breivikovo bezhlavé řádění přežili.  

22 July (2018)

Breivikův příběh se kromě norských filmařů rozhodli zpracovat také Američané, konkrétně Netflix. Film se už po zveřejnění traileru stal terčem kritiky především ze strany Norů. Těm vadí, že se Breivikovi i nadále dostává publicity, kterou chtěl.

Ve snímku si zahráli norští herci, a kromě hrozivé události popisuje i norský politický systém nebo vyobrazuje právníky, kteří na tomto hrozném případu pracovali. Režie se ujal Paul Greengrass, který režíroval například Bournův mýtus nebo Krvavou neděli

Chicago Massacre: Richard Speck (2007)

V roce 1966 jeho čin šokoval celé Chicago. Richard Speck během jednoho večera brutálně zavraždil na ubytovně osm zdravotních sester. Masakr přežila jen jedna, které se podařilo schovat pod stůl a jako jediný svědek později vše vypověděla a Specka identifikovala podle tetování. 

Ve snímku si masového vraha zahrál Corin Nemec, kterého můžete znát především ze seriálů Hvězdná brána nebo Lovci duchů

Out of the Blue (2006)

Masový vrah David Gray byl nezaměstnaný sběratel zbraní, který se prakticky přes noc rozhodl, že zastřelí každého obyvatele místní vesnice, který mu přijde do cesty. Třináct lidí jeho vraždění na Novém Zélandu nepřežilo a další tři zranil, nakonec jej zastřelila policie. 

I’m not ashamed (2016)

Jeden z největších masakrů v dějinách amerických škol se odehrál v roce 1999 na Columbine High School. Studenti Eric Harris (18) a Dylan Klebold (17) zastřelili jednoho učitele a dvanáct studentů, sami nakonec spáchali sebevraždu.  

Snímek mapuje příběh první oběti, Rachel Joy Scott, která se díky víře v Boha snažila ostatním pomoci a dotkla se srdcí mnoha lidí. Scénáristé se během tvorby inspirovali zápisky z Rachelina deníku.  

Pod palbou (2016)

Dokument okrajově líčí masakr na základní škole Sandy Hook, při kterém v roce 2012 zemřelo 27 lidí. Dvacetiletý Adam Lanza nejdříve zastřelil svou matku a pak se vydal do místní školy. O život přišlo 20 dětí ve věku 6-7 let.  

Obsahuje výpovědi rodičů, kteří během střelby přišli o své děti. Ukazuje také rozhořčení společnosti, protože se ještě nepodařilo dospět k smysluplnému řešení ohledně zákonů o držení zbraní. Počty hromadných střeleb na amerických školách totiž neustále stoupají.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!