Moravské hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Hradce nad Moravicí

Moravské hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Hradce nad Moravicí 

Festival Hrady CZ míří již tento pátek a sobotu do Moravskoslezského kraje. Nedaleko Opavy na vás čeká pořádná dávka muziky i neméně zajímavé výletní cíle. Dáte přednost prohlídce neobvyklého zámku Hradec nad Moravicí, dalekým výhledům, koupání, kultuře či vzácnému arboretu?

Zámek Hradec nad Moravicí

Věděli jste, že Státní zámek Hradec na Moravicí jsou vlastně zámky dva? Čeká tu na vás Bílý a Červený zámek, pseudogotická Bílá věž i několik vyhlídkových míst v krásném krajinářském parku. Kdysi zde pobývali Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Ferenc Liszt, Niccolò Paganini či Josef Mánes, vy si dnes můžete vybrat z několika prohlídkových okruhů, výstupu na věž či návštěvy právě probíhající výstavy děl významného španělského malíře Francisca Goyi. 

Od pátku 1. srpna 2019 vás navíc zámek zve i na prohlídku nově zpřístupněné Hodinové věže s nádherným výhledem do okolní krajiny a na návštěvu působivých zrekonstruovaných prostor spodních koníren. Otevřeno je od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin. Vstup na zámek je navíc již zahrnut v ceně sobotní vstupenky na festival.

Zámek Hradec nad Moravicí. Foto: Kankovaa, CC BY-SA 4.0

Bezručova vyhlídka

Pokud půjdete od zámku po modré turistické značce, dostanete se k Bezručově vyhlídce v zámeckém parku. Jedná se o menší rozhlednu z roku 1890, z níž je výhled především na město a samotný zámek. Rozhledna je celoročně volně přístupná. Cestou minete i Lisztovu vyhlídku s pomníkem věnovaným Ferenci Lisztovi a tzv. Medvědí skálu, pojmenovanou podle medvědince, který zde dříve stával.

Koupaliště Hradec nad Moravicí

Bude-li přát počasí, určitě navštivte i místní letní venkovní koupaliště. K dispozici je plavecký bazén, dětské bazénky, skluzavky a prolézačky, stojany na kola, převlékárny a samozřejmě nechybí ani stánek s občerstvením. Kolem bazénu se nachází travnatá plocha na slunění. Otevřeno je denně od 9:00 do 19:00 hodin, vstupné 50/30 Kč. A pokud se náhodou počasí nevydaří, můžete zamířit do nedalekého vnitřního bazénu hotelu Belaria, kde na vás čeká i vířivka a wellness procedury.

Koupaliště Hradec nad Moravicí. Foto: archiv města Hradec nad Moravicí

Slezská Kalvárie

13 kapliček křížové cesty stoupající z Hradce nad Moravicí na vrchol kopce Kalvárie bylo založeno z podnětu matky tehdejšího majitele hradeckého panství Anny Marie Magdaleny Thomaginiové ve druhé polovině 18. století poté, co se jí zdál sen o zástupech věřících stoupajících na ozářený kopec. Pokud se dnes vydáte od zámku po zelené turistické značce, čeká na vás příjemná procházka, Kajlovecký rybník, kamenné reliéfy křížové cesty a na vrcholu krásný výhled na Hradec nad Moravicí, jeho zámek i nedalekou Opavu.

Slezská Kalvárie. Foto: Ladin, CC BY-SA 4.0

Rozhledna Šance

Pokud máte rádi výhledy, nenechte si ujít ani nedalekou rozhlednu Šance v části města Hradec nad Moravicí – Jakubčovicích. Zdejší 16 metrů vysoká dřevěná stavba na betonových pilířích byla pro veřejnost otevřena v roce 2005 a za příznivého počasí z ní uvidíte Opavsko i hřbety Jeseníků a Beskyd. Rozhledna je volně přístupná.

Opava

Dostanete-li chuť na trochu kultury, zamiřte do nedaleké Opavy. Kromě historického jádra města s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie, Minoritským klášterem a mnoha dalšími památkami tu najdete divadlo i bohatou nabídku muzeí a galerií, na jejichž přehled i s aktuálním kulturním programem se podívejte zde.

Historická budova Slezského zemského muzea. Foto: archiv muzea

Arboretum Nový Dvůr

V nedalekém arboretu v Novém Dvoře můžete zhlédnout na 7 000 druhů dřevin a bylin pěti světadílů. Arboretum proslavila i velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším v ČR a k vidění zde jsou i zástupci obřích mamutích stromů či prastarý posvátný jinan, jehož druh pamatuje dinosaury. Arboretum je v letních měsících otevřeno denně od 8:00 do 18:00 hodin, vstupné činí 50/30 Kč.

Úvodní foto: zámek Hradec nad Moravicí, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Státní zámek Hradec nad... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!