Hudební novinky, týden #33: od folklóru v Ostravě přes Langerovou v Olomouci po Metallicu v Praze

Hudební novinky, týden #33: od folklóru v Ostravě přes Langerovou v Olomouci po Metallicu v Praze 

Je tu další srpnový týden a s ním i pravidelný týdenní výběr hudebních událostí po celé republice. Můžete si vybrat z menších koncertů, festivalů, v neděli týden uzavře pražský koncert Metallicy.

V Ostravě bude v pondělí slavnostně zahájen festival Folklór bez hranic. Jeho 22. ročník má opět za cíl přiblížit ostravskému publiku zahraniční kultury i připomenout český folklór. Na zahajovacím koncertě tohoto mezinárodního folklórního festivalu se představí soubory z Ekvádoru, Slovinska, Lotyšska i České republiky

V úterý se v kulturním areálu Svojšice uskuteční open-air operní představení Nabucca od Giuseppe Verdiho. Nádherné kulisy a kostýmy, které obléknou špičkoví operní umělci, nejen domácí, ale i ti z Itálie, Německa, Ruska, Bulharska a Izraele, utvoří krásné pozadí k monumentálnímu sboru a orchestru, vedeného dirigentem Milošem Formáčkem. Totéž představení bude ke shlédnutí taky v pondělí ve Slavkově u Brna, ve čtvrtek v Náměšti na Hané, v pátek v Ostravě-Porubě, v sobotu v Mikulově a v neděli ve Valečově.

Špičkový světový trumpetista Laco Deczi zavítá ve středu do Pardubic. Se základnou ve Spojených státech, kde je frontmanem kapely Celula New York, zahraje na náměstí Republiky. Jako bonusový host koncertu se představí Chris DePino, jeden z nejlepších hráčů na foukací harmoniku v USA. O den později pak chystá koncert v pražském Gauči ve Stromovce a v pátek v Harrachově.

Ve čtvrtek naplní Malostranskou besedu alternativní folk-rock skupiny Jablkoň. Skupina, která se pohybuje na nestandardní hranici mezi vážnou hudbou a popem, vznikla už před více než třiceti lety a tvoří ji dnes jediný zakládající člen, kytarista a zpěvák Michal Němec a další čtyři hudebníci včetně zpěvačky Marie Puttnerové.

V Olomouci ve čtvrtek zazpívá pod širým nebem na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého Aneta Langerová. Doprovodí ji kapela i smyčcové trio. Vedle písní z posledního alba Na Radosti nebudou chybět ani starší skladby v nových aranžích a také poslední singl Hvězda.

Ze San Francisca do Prahy po čtyřech letech dorazí kapela Lumerians. Ta svůj psychedelický rock předvede ve čtvrtek ve strahovském klubu 007. Jejich show je doplněna o zvláštní image hudebníků i originální snové videoprojekce. Přiveze i svou poslední desku Call of the Void a support jim poskytne skupina Holy Crab.

Před klubem Cross v pražských Holešovicích ve čtvrtek od 18:30 vystřelí Buty svůj několikahodinový koncert. Těšte se na hitovky této oblíbené české skupiny.

V pátek má vyjít nové, v pořadí jedenácté album skupiny Hammerfall, nazvané Dominion. Svůj studiový debut vypouští do světa skupina Bones UK, která svým stylem připomíná Nine Inch Nails, Billie Eilish nebo Massive Attack.

O víkendu se v Moravském Krumlově uskuteční velký festival Rock Heart. Od čtvrtka do soboty na něm vystoupí hvězdy českého i zahraničního rocku a metalu jako Harlej, Arakain s Lucií Bílou, Avatar a Apocalyptica. Nabitý program doplní i mimořádná atmosféra v prostředí zámeckého amfiteátru.

Festival Hrady CZ se tento víkend přesune do Hradce nad Moravicí u Opavy. Dvě stage se tak v pátek a sobotu zaplní kapelami jako Visací zámek, Jelen, No Name a Kryštof.

V sobotu se ve Velké Dobré, na letišti u Kladna, bude ve velkém vzpomínat na slavný americký festival Woodstock, který svou tradici započal přesně před padesáti lety. Pod širým nebem už od dopoledních hodin uslyšíte hity od revivalových kapel hrajících písně Simona & Garfunkela, The Beatles, Queen, The Rolling Stones a Creedence Clearwater Revival.

V neděli se letiště v pražských Letňanech promění v rockovou show s koncertem Metallicy. Rockoví velikáni z USA přijedou v rámci svého turné WorldWired Tour. Doprovodí je skupiny Ghost a Bokassa a každý návštěvník si se vstupenkou může odnést CD nebo digitální nahrávku desáté studiové desky Metallicy Hardwired.

Foto: Wikipedia - Metallica

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!