Stručný příběh moderního umění, vydařený průvodce po zásadních uměleckých dílech

Stručný příběh moderního umění, vydařený průvodce po zásadních uměleckých dílech95%

Publikace stručný příběh moderního umění je kapesním průvodcem po klíčových směrech, dílech, tématech a technikách. Předkládá čtenáři nejzásadnější fakta, která by měl znát, chce-li hlouběji proniknout do tajů moderního umění.

Susie Hodgeová je spisovatelkou, která se ve své tvorbě věnuje zcela výhradně umění. Před dvěma lety u nás vyšla její kniha Proč je v umění tolik nahých lidí a další zásadní otázky o umění, která nejen díky svému provokativnímu názvu přitáhla pozornost mnoha čtenářů. Nyní se tato britská autorka pustila do práce s novým tématem, kterým je moderní umění.

Kniha je rozdělená do čtyř částí: směry, díla, témata a techniky. Díky tomu je uchopené téma více srozumitelné i pro člověka, který si knihou nechce pouze rozšířit získané poznatky, ale naopak, v moderním umění tápe. Každá ze čtyř částí se skládá z podkapitol, které se věnují konkrétním oblastem, psaná část převažuje nad grafickou, přesto se zde nachází především základní informace a vysvětlení, pravda, mnohdy obohacené o zajímavá fakta.

Publikace Stručný příběh moderního umění zachycuje díla nejslavnějších světových umělců © facebook nakladatelství Grada

Stručný příběh moderního umění je publikací klasického malého sešitového formátu, což knize z praktického hlediska svědčí. Velkoformátové knihy tohoto typu bývají sice velice krásné, s jejich reálným použitím to však bývá horší. Graficky je kniha velice vydařená. Obsahuje v sobě mnoho fotografií slavných uměleckých děl, jimž je věnován větší či menší prostor, jejich umístění je vhodně zvolené, nikterak neodlákávají pozornost od psaných textů.

Snad jedinou výtkou by mohla být informační přesycenost, publikace se soustředí na mnoho fenoménů, které popisuje, málokdy však zachází do hloubky tématu, většinou spíše poukazuje na otázky ryze základní. Těžko však čekat od knihy, která má v názvu stručnost, něco jiného. Publikace je výtečným vhledem do moderního umění, ukazuje tento fenomén v co možná nejširším záběru. Je tak výborným vodítkem, které si čtenář může pořídit, chce-li si v moderním umění udělat jednou pro vždy jasno.

Fotografie: facebook nakladatelství Grada

Názor informuji.cz: 95%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!