Poutavá barevnost, hravost a různorodé motivy. Pražské výstavy mladších umělců, které stojí za to zhlédnout do konce srpna

Poutavá barevnost, hravost a různorodé motivy. Pražské výstavy mladších umělců, které stojí za to zhlédnout do konce srpna 

Během léta většinou nezačíná příliš mnoho velkých výstav, o to zajímavější jsou ale ty menší, které právě dobíhají v různých koutech metropole. Na co se můžete zajít podívat do konce měsíce?

Jemné a šumné obrazy míst

Při poklidné procházce areálem Vyšehradu můžete navštívit i místní příjemně malou galerii. Naleznete zde díla Petra Grubera. Vystavené obrazy jsou pozvánkou do krásných i všedních míst, která se pod štětcem malíře mění v melancholickou vzpomínku. Plátna jako by v sobě nesla i zvuk, vůni či dokonce dotek větru. Expozice Odraz stanoviště je přístupná do 1. září.

Jedno z pláten, které je k vidění na výstavě Petra Grubera. Foto: Martina Cihlářová

Trojvýstava v centru města

V Galerii Jedna na Novém Městě vystavují do 31. srpna tři přátelé, mladí studenti a absolventi uměleckých škol. David Mazanec, David Valner a Samuel Kollárik se liší výrazem, ale spojuje je hravost výsledných děl, ať už jsou vytvořená jakoukoli technikou. Výstava nese název Trojí metr.

Obraz Tanto od Davida Mazance. Foto: archiv Davida Mazance

Z maket na plátno

V centru města ještě chvíli zůstaneme. Galerie Václava Špály připravila na letní měsíce výstavu Jakuba Tomáše Stromolezec. Až surreálné obrazy vznikají díky neotřelému způsobu malířovy práce – autor si vyrábí malé modely scén, které později ztvárňuje na plátno. Výstava trvá do 1. září.

Dílo Lazyness Jakuba Tomáše. Foto: archiv Galerie Václava Špály

Hra na hrdiny

Malíře Argišta Alaverdyana fascinují hry a herní mechanismy. Na výstavě Role-playing v Holešovické Šachtě najdeme jeho typická abstraktní plátna inspirovaná právě fenoménem RPG (role-playing games). Malíř zkoumá, jakým způsobem hrajeme své role nejenom při hře, ale i v rámci všednodenního života. Výstavu je možné navštívit během zde pořádaných akcí do 31. srpna.

Část expozice Argišta Alaverdyana. Foto: archiv Holešovická Šachta

Plnost vidění

Nakonec se přesuneme do Atria Žižkov, kde vystavuje výrazný kolorista Dalibor David. Barva je na jeho obrazech stěžejní, stojí na stejné úrovni jako námět, kterým bývají běžné předměty denní potřeby či situace, ve kterých se ocitáme každý den. Expozice s názvem "Uvidíme..." trvá do 1. září.

Obraz Jelen. Foto: archiv Dalibora Davida

Pohled do výstavy Argišta Alaverdyana. Foto: archiv Holešovická Šachta

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Vyšehrad

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!