Noční můry z temnot vyděsí ve spánku leda malé děti

Noční můry z temnot vyděsí ve spánku leda malé děti45%

Do kin ve čtvrtek přišel film Noční můry z temnot, který vychází ze souboru hororových povídek určených (navzdory protestům ze strany dospělých) pro nezletilé. Adaptace je přesným opakem – pro starší publikum je v ní příliš málo děsu i zábavy.

Pár vybraných příběhů ze souboru Scary Stories To Tell In The Dark (v češtině kniha zatím nevyšla) z pera Alvina Schwartze, který doplňují obrázky významného ilustrátora Stephena Gammella, převedl na plátno režisér André Øvredal, jenž má na kontě kromě pár neznámých snímků i úspěšný horor Tajemství smrti slečny Neznámé.

Ačkoli jsou Schwartzovy strašidelné povídky čerpající převážně z městských legend, kterých dosud vyšlo několik pokračování, zacílené primárně pro nejmenší čtenáře, mnoho rodičů považuje knihu za nevhodnou pro děti. To se rozhodně nedá říci o její filmové adaptaci, která si zřejmě jiné diváky než mezi nezletilými nenajde.

Snímek nás zavádí do ospalého amerického městečka v roce 1968, který nebyl převratným jen pro Československo. Partu nepříliš oblíbených teenagerů, z nichž každý si stejně jako v obdobném To nese svůj problém, o kterém se ostatním nerad svěřuje, ztvárnili mladí herci s minimálními zkušenostmi před kamerou. Navíc je trápí místní gauner, kterého si zahrál Austin Abrams známý ze seriálu Živí mrtví nebo Euforie.

Vše odstartuje Halloweenem, při němž se skupinka s novým, trochu záhadným kamarádem původem z Mexika vydá do zchátralého domu, kde kdysi žila týraná a vězněná dívka jménem Sarah, která své utrpení přenesla do děsivých povídek. Hlavní hrdinové onu knihu objeví a nechtěně tak vypustí pomyslného džina z láhve. A běsnící duch se rozhodne nechat je pocítit hrůzyplné příběhy na vlastní kůži.

Základní myšlenka na retro teen horor je skvělá a kdyby se tvůrci vyvarovali určitých přehmatů, film by se mohl zařadit po boku zmíněné kingovky nebo loňského Léta 84. V Nočních můrách z temnot však vystupují nevýrazné a ploché postavy, které nemůžou dosáhnout charismatu hypochondra Eddieho z IT nebo jiných prokreslených charakterů. Ani vedlejší herci ničím nezaujmou, jedinou výjimkou ze všech je sympatický Ramón (Michael Garza), hispánský dezertér, který se marně snaží uniknout odvodu do Vietnamu.

Na vině je především scénář plný zbytečných vysvětlovacích replik, jako by snad šlo o film pro nevidomé, a trapného fekálního humoru. Oživlá monstra z literární předlohy vzbuzují svým špatným provedením spíše pocit na zvracení než strach a připomínají triky z laciných hororů osmdesátých let, nad kterými vzhledem k době jejich vzniku ještě lze přimhouřit oko. Vystrašit dokážou leda tak malé děti, pro které je tento film zřejmě určen.

Nejzábavnější jsou pravděpodobně zcela nezáměrně doprovodné reálie konce šedesátých let s různými narážkami právě na vietnamský konflikt nebo na prezidentské volby v USA, ve kterých tehdy zvítězil nechvalně proslulý Nixon. Opomenout nejde ani chytlavou ústřední píseň Season Of The Witch, cover zpěvačky Lany Del Rey původní psychedelické skladby od Donovana.

Foto: CBS Films

Názor informuji.cz: 45%

Kdy a kde dávají film: Noční můry z temnot

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?